Jakość i tradycja
Region: śląskie
Musztarda jako przyprawa do mięs, wędlin i serów znana jest od ponad dwóch tysięcy lat, do Polski przywędrowała w początkach XIX w. W okolicach Wąsosza musztardę sporządzano z dodatkiem chrzanu lub miodu.
Region: kujawsko-pomorskie
Tradycja gotowania słodkiego mleka z dodatkiem cukru i masła dotarła do polski w XVII wieku z Turcji. Legenda mówi, że kajmak był jedną ze zdobyczy Jana III Sobieskiego pod Wiedniem. I tak zasmakował królowi, że z miejsca znalazł się w kuchni dworskiej...
Region: wielkopolskie
Ma piękną, złocistą, czasem przechodzącą w bursztynową barwę, jest klarowny o charakterystycznym dla nasion rzepaku, delikatnym zapachu i smaku...
Region: Cała Polska dolnośląskie kujawsko-pomorskie lubelskie lubuskie łódzkie małopolskie mazowieckie opolskie podkarpackie podlaskie pomorskie śląskie świętokrzyskie warmińsko-mazurskie Cała Polska zachodniopomorskie
Receptura ogórków nie zmieniła się od 1965 roku, a inspiracją do jej stworzenia były stare przepisy z książek kucharskich z początku XX wieku.
Region: świętokrzyskie
Niepowtarzalny smak i zapach zawdzięcza naturalnej metodzie wytwarzania oraz wykorzystaniu w produkcji naturalnych surowców najwyższej jakości.
Region: wielkopolskie
Śliwki, z których smażone są te powidła pochodzą z certyfikowanych sadów ekologicznych położonych w otulinie Wielkopolskiego Parku Krajobrazowego...
Region: wielkopolskie
Tłoczony jest na zimno, z jabłek pochodzących z przydomowych sadów wielkopolskich, z których wiele znajduje się w otulinie Wielkopolskiego Parku Krajobrazowego...
Region: wielkopolskie
Metoda tłoczenia oleju na zimno ma w Wielkopolsce ponad 200-letnią tradycję. Olej wytwarzany z pestek dyni jest klarowny, ma barwę od ciemnobrunatnej do zielonobrunatnej i delikatny, charakterystyczny dla pestek dyni zapach...
« poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 następna »