Drukuj artykuł
Wybierz branżę

podlaskie

Mąka pszenna podlaska

Region: podlaskie

Oznaczenia:

Mąka pszenna podlaska otrzymała nagrodę "Perła" w 2006r.

more
Ser koryciński
Ser koryciński "swojski" - Podlasie

Region: podlaskie

Oznaczenia:

Zarejestrowany w sierpniu 2012 r. jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Od 2005 r. jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW, a w 2004 r. został uhonorowany Perłą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.

more
Miód z Sejneńszczyzny/Miód z Łoździej
Miód z Sejneńszczyzny/Miód z Łoździej

Region: podlaskie

Oznaczenia:

Zarejestrowany, wspólnie przez Polskę i Litwę,  jako Chroniona Nazwa Pochodzenia w styczniu 2012 r.

more
Pierekaczewnik
Pierekaczewnik

Region: podlaskie

Oznaczenia:

Pierekaczewnik został zarejestrowany jako GTS w 2009 r. przez Konsorcjum producentów "pierekaczewnika"

more
Masło tradycyjne z Filipowa
Masło tradycyjne z Filipowa

Region: podlaskie

Oznaczenia:

Masło wytwarzane jest w mleczarni „Rospuda" według nie zmienionej od 1968 r. receptury i technologii. Surowcem wykorzystywanym do produkcji masła tradycyjnego jest śmietana z mleka krowiego, pochodzącego wyłącznie od dostawców z gminy Filipów i Przerośl.

more
Ogórki konserwowe Krakus
Ogórki konserwowe Krakus
Oznaczenia:

Receptura ogórków nie zmieniła się od 1965 roku, a inspiracją do jej stworzenia były stare przepisy z książek kucharskich z początku XX wieku.

more
Miody pitne - produkowane w całej Polsce
Miody pitne - produkowane w całej Polsce
Oznaczenia:

Miody pitne: dwójniak, trójniak i czwórniak zostały dodane do GTS w 2008r. Wniosek został złożony przez Krajowa Rade Winiarstwa i Miodosytnictwa przy Stowarzyszeniu Naukowo – Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.

more
Kiełbasa myśliwska staropolska
Kiełbasa myśliwska staropolska
Oznaczenia:

Zarejestrowana zastała jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność w kwietniu 2011 r.

more
Kiełbasa jałowcowa staropolska
Kiełbasa jałowcowa staropolska
Oznaczenia:

Została zarejestrowana jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność w kwietniu 2011 r.

 

more