Kiełbasa jałowcowa staropolska
Region: Cała Polska Dolnośląskie Kujawsko-pomorskie Lubelskie Lubuskie Łódzkie Małopolskie Mazowieckie Opolskie Podkarpackie Podlaskie Pomorskie Śląskie Świętokrzyskie Warmińsko-mazurskie Cała Polska Zachodniopomorskie
Mocno wędzona kiełbasa w kształcie wianka, ciemnobrązowej barwy, lekko pomarszczona, o kruchej konsystencji. Wytwarzana jest z mięsa tradycyjnych polskich ras świń, żywionych w ściśle określony sposób. Swój charakterystyczny smak i aromat kiełbasa ta zawdzięcza odpowiedniemu dodatkowi przypraw, wśród których dominuje naturalny pieprz i ziarna jałowca, rozdrobnione tuż przed dodaniem do mięsa. Tradycyjna jest także technologia produkcji, odnotowana już w XVIII - wiecznych polskich zapiskach. Kiełbasę tę wędzi się w ciepłym a następnie w zimnym dymie, przy użyciu zrębków bukowych i gałązek jałowca, a na końcu jest przez kilka dni obsuszana.
Została zarejestrowana jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność w kwietniu 2011 r.
Nazwa i adres grupy producentów
Związek Polskie Mięso
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
+48 22 830 2656, +48602 638 965, +48 722 220 019
e-mail: info@polskie-mieso.pl,