O projekcie
Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej w partnerstwie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego realizuje operację pt. „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich".
Jej celem jest wsparcie merytoryczne podmiotów uczestniczących w rozwoju obszarów wiejskich, ułatwienie wymiany wiedzy pomiędzy tymi podmiotami oraz rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.
Grupa docelowa operacji:
- członkowie Kół Gospodyń Wiejskich, działających na terenie z 7 województw Polski (woj. mazowieckie, woj. wielkopolskie, woj. lubuskie, woj. małopolskie, woj. świętokrzyskie, woj. warmińsko-mazurskie i woj. opolskie);
- uczniowie i nauczycieleze szkół ponadpodstawowych, kształcących w kierunkach gastronomicznych.
W ramach operacji zaplanowano realizację następujących form:
- 7 jednodniowych szkoleń dla członków KGW;
- 14 warsztatów w szkołach ponadpodstawowych w 7 województwach prowadzonych przez członków KGW;
- wydanie poradnika dla członków KGW, zawierającego rozszerzoną tematykę warsztatów realizowanych w ramach operacji;
- promocję operacji w czasopismach branżowych.
Planowane efekty operacji:
- przeszkolenie 420 członków KGW z zakresu m.in. krajowych i unijnych systemów jakości żywności, krótkich łańcuchów dostaw, źródeł finansowania, możliwych form prawnych dla funkcjonowania KGW czy wprowadzenia do obrotu żywności oraz promocji organizacji oraz produktu;
- przeszkolenie 224 uczniów i nauczycieli szkół kształcących w kierunkach gastronomicznych z zakresu produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych;
- 10 publikacji w czasopismach lokalnych i branżowych;
- wydanie poradnika dla KGW.
TERMINY SZKOLEŃ WEDŁUG WOJEWÓDZTW
- Opolskie – 31 lipca 2019r. (Łosiów)
- Małopolskie – 1 sierpnia 2019r. (Karniowice)
- Świętokrzyskie – 2 sierpnia 2019r. (Modliszewice)
- Lubuskie – 8 sierpnia 2019r. (Zielona Góra)
- Wielkopolskie – 9 sierpnia 2019r. (Poznań/Sielinek)
- Warmińsko-mazurskie – 26 sierpnia 2019r. (Olsztyn)
- Mazowieckie – 27 sierpnia 2019r. (Poświętne)