lubelskie
Region: lubelskie
Maślanka nie zawiera dodatków stabilizujących, zagęszczających, konserwujących. Dobór szczepów bakterii ma na celu nadanie maślance lekko kwaśnego smaku i zapachu oraz odpowiedniej struktury skrzepu.
Region: lubelskie
Śmietana w spółdzielni w Bychawie produkowana jest tradycyjną metodą, czyli ukwaszana czystymi kulturami mleczarskimi w kubkach. Jest produktem w pełni naturalnym.
Region: lubelskie
Kefir, jak dawniej, zawiera tylko naturalne składniki, tzn. w składzie produktu jest tylko mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii i drożdże kefirowe, nie ma w nim konserwantów i ulepszaczy.
Region: lubelskie
Śmietana Bieluch nie zawiera stabilizatorów ani środków konserwujących. W jej składzie znajdziemy tylko śmietankę i żywe kultury mleczarskie.
Region: lubelskie
Twaróg produkowany bez żadnych dodatków, według nie zmienionej od pokoleń receptury.
Region: lubelskie
Masło śmietankowe nadbużańskie jest produktem naturalnym, produkowanym jedynie ze śmietanki. Wyróżnia się naturalnym, wspaniałym śmietankowym smakiem i zapachem.
Region: lubelskie
To okrągły placek o średnicy 5-25 cm i grubości ok. 1,5 cm z ciasta pszennego wyborowego. Na powierzchni znajduje się warstwa farszu składającego się z pokrojonej w grubą kostkę cebuli wymieszanej z makiem, solą i olejem roślinnym.
Region: lubelskie
Od września 2005 roku piróg biłgorajski jest wpisany na krajową Listę Produktów Tradycyjnych, a w 2006 r. otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Region: lubelskie
Jabłka lubelskie to odmiany Idared, Gloster, Jonagold, Jonagored, Gala, Ligol, Szampion, Eliza, Red Jonaprince, Boiken, a także odmiany znane i uprawiane już w początkach XX w., czyli Golden Delicious i Alwa, które wciąż cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów i sadowników.
« poprzednia 1 2 następna »