małopolskie
Region: małopolskie
Surowcem do produkcji jest mleko najwyższej jakości, skupowane od rolników karmiących krowy paszami wytwarzanymi zgodnie z Dobrą Praktyką Rolniczą, niezawierającymi GMO.
Region: małopolskie
Twaróg wytwarzany jest zgodnie z tradycją, wyłącznie z mleka krowiego. Twaróg jest lekkostrawny, może być stosowany w dietach
Region: małopolskie
Kiełbasa z mięsa wieprzowego, peklowana, wytwarzana według tradycyjnej receptury, dziedziczonej od pokoleń z ojca na syna.
Region: małopolskie śląskie
Mięso jagnięciny podhalańskiej jest delikatne i soczyste o specyficznym smaku i zapachu zbliżonym do zapachu sarniny. Jagnięta żywione są wyłącznie mlekiem matki, owce wypasane na halach lub żywione sianem, sianokiszonką i paszami treściwymi.
Region: małopolskie śląskie
Pierwszy polski produkt zarejestrowany w Komisji Europejskiej. Zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Region: małopolskie
Wniosek o przyznanie ChOG został złożony przez Piekarnie B. A. Madej Sp. J. w 2008 r., a od 2005 r. chleb prądnicki wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. Wytwarzany jest w Krakowie.
Region: małopolskie śląskie
Oscypek byłby pierwszym zarejestrowanym polskim produktem, gdyby nie spór ze Słowakami, ale wszystko dobrze się skończyło i oscypek jest zarejestrowany od 2008 r. jako Cgroniona Nazwa Pochodzenia.
Region: małopolskie
Wniosek o przyznanie ChOG został złożony przez Jurajską Izbę Gospodarczą w 2008 r.
Region: małopolskie
W listopadzie 2010 r. jabłka łąckie zostały zarejestrowane jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, a od 2005 r. są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.
« poprzednia 1 2 3 następna »