małopolskie
Region: małopolskie
W październiku 2010 r. kiełbasa lisiecka została zarejestrowana w UE, a już w 2003 r. zdobyła Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Region: małopolskie
W październiku 2010 r. suska sechlońska została zarejestrowana w UE jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Region: małopolskie śląskie
Została zarejestrowana jako Chroniona Nazwa Pochodzenia w listopadzie 2009 r.
Region: małopolskie
Wniosek o przyznanie ChNP został złożony przez Spółdzielnie „Dolina Dunajca” w 2008 r.
Region: Cała Polska dolnośląskie kujawsko-pomorskie lubelskie lubuskie łódzkie małopolskie mazowieckie opolskie podkarpackie podlaskie pomorskie śląskie świętokrzyskie warmińsko-mazurskie Cała Polska zachodniopomorskie
Receptura ogórków nie zmieniła się od 1965 roku, a inspiracją do jej stworzenia były stare przepisy z książek kucharskich z początku XX wieku.
Region: małopolskie
Wniosek o przyznanie ChNP został złożony przez Lokalną Grupe Producencką Karpia Zatorskiego w 2008 r.
Region: Cała Polska dolnośląskie kujawsko-pomorskie lubelskie lubuskie łódzkie małopolskie mazowieckie opolskie podkarpackie podlaskie pomorskie śląskie świętokrzyskie warmińsko-mazurskie Cała Polska zachodniopomorskie
Miody pitne: dwójniak, trójniak i czwórniak zostały dodane do GTS w 2008r. Wniosek został złożony przez Krajowa Rade Winiarstwa i Miodosytnictwa przy Stowarzyszeniu Naukowo – Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.
Region: małopolskie
Czekolada wytwarzana według tradycyjnej receptury, sposobem rzemieślniczym, z najwyższej jakości czekolady z dodatkiem naturalnych owoców: czarnej i czerwonej porzeczki, jabłek, malin i truskawek.
Region: Cała Polska dolnośląskie kujawsko-pomorskie lubelskie lubuskie łódzkie małopolskie mazowieckie opolskie podkarpackie podlaskie pomorskie śląskie świętokrzyskie warmińsko-mazurskie Cała Polska zachodniopomorskie
Zarejestrowana zastała jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność w kwietniu 2011 r.