Drukuj artykuł

Kiełbasa myśliwska staropolska

Oznaczenia:

 

Tradycyjna polska kiełbasa wieprzowa, lub wieprzowo-wołowa, o ciemnobrązowej barwie, lekko pomarszczona, krucha i soczysta, wędzona i podsuszana. Zestaw odpowiednio dobranych przypraw (m.in. pieprz, jałowiec, czosnek, cukier) nadaje wędlinie specyficzny smak. Swoją nazwę zawdzięcza nie tylko dodatkowi leśnego jałowca i tradycyjnemu sposobowi wędzenia w dymie jałowcowym, lecz także  trwałości. Charakterystyczny, krótki baton łatwo mieścił się w torbie myśliwskiej, dzięki czemu kiełbasa ta była nieodłącznym elementem zabieranego na polowanie prowiantu.

 

 

 

Nazwa i adres grupy producentów

Związek Polskie Mięso

ul. Chałubińskiego 8

00-613 Warszawa

+48 22 830 2656, +48602 638 965, +48 722 220 019

e-mail: info@polskie-mieso.pl,

www.polskie-mieso.pl