Drukuj artykuł
Wybierz branżę

śląskie

Twaróg półtłusty ze Skoczowa
Twaróg półtłusty ze Skoczowa

Region: śląskie

Oznaczenia:

Twaróg półtłusty ze Skoczowa stanowi wyśmienitą bazę do serników, pierogów, naleśników i cieszy się dużą popularnością na imprezach regionalnych i targach, a także w sprzedaży detalicznej.

more
Krupnioki śląskie
Krupnioki śląskie
Oznaczenia:

Tradycyjna wędlina podrobowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub gryczanej, w naturalnej osłonce.

more
Jagnięcina podhalańska
Jagnięcina podhalańska
Oznaczenia:

Mięso jagnięciny podhalańskiej jest delikatne i soczyste o specyficznym smaku i zapachu zbliżonym do zapachu sarniny. Jagnięta żywione są wyłącznie mlekiem matki, owce wypasane na halach lub żywione sianem, sianokiszonką i paszami treściwymi.

more
Kołocz śląski/kołacz śląski
Kołocz śląski/kołacz śląski

Region: śląskie

Oznaczenia:

Tradycyjne ciasto drożdżowe z makowym, serowym lub jabłecznym nadzieniem i koniecznie z charakterystyczną posypką, czyli kruszonka z dużą ilością masła.

more
żywieckie pierniki - Małopolska

Region: śląskie

Oznaczenia:

Żywieckie pierniki otrzymały Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2008 r.

more
Bryndza podhalańska
Bryndza podhalańska
Oznaczenia:

Pierwszy polski produkt zarejestrowany w Komisji Europejskiej. Zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.

more
Oscypek - wytwarzany w Małopolsce i woj. śląskim
Oscypek - wytwarzany w Małopolsce i woj. śląskim
Oznaczenia:

Oscypek byłby pierwszym zarejestrowanym polskim produktem, gdyby nie spór ze Słowakami, ale wszystko dobrze się skończyło i oscypek jest zarejestrowany od 2008 r. jako Cgroniona Nazwa Pochodzenia.

more
Kołocz śląski/Kołacz śląski
Kołocz śląski/Kołacz śląski

Region: śląskie

Oznaczenia:

Wniosek o przyznanie ChOG został złożony przez Konsorcjum Producentów "Kołocza śląskiego" w 2008 r.

more
Musztarda wąsoska
Musztarda wąsoska

Region: śląskie

Oznaczenia:

Musztarda jako przyprawa do mięs, wędlin i serów znana jest od ponad dwóch tysięcy lat, do Polski przywędrowała w początkach XIX w. W okolicach Wąsosza musztardę sporządzano z dodatkiem chrzanu lub miodu.

more