śląskie
![Twaróg półtłusty ze Skoczowa Twaróg półtłusty ze Skoczowa](/dir_upload/photo/fix/2b35860acbaecf4fe4c7affc5504.jpg)
Region: śląskie
Twaróg półtłusty ze Skoczowa stanowi wyśmienitą bazę do serników, pierogów, naleśników i cieszy się dużą popularnością na imprezach regionalnych i targach, a także w sprzedaży detalicznej.
![more](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/more.gif)
![Krupnioki śląskie Krupnioki śląskie](/dir_upload/photo/fix/85374c2347c975a4d647c0b0efe3.jpg)
Region: dolnośląskie opolskie śląskie
Tradycyjna wędlina podrobowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub gryczanej, w naturalnej osłonce.
![more](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/more.gif)
![Jagnięcina podhalańska Jagnięcina podhalańska](/dir_upload/photo/fix/476c42efb8bfeb21dde6188f4907.jpg)
Region: małopolskie śląskie
Mięso jagnięciny podhalańskiej jest delikatne i soczyste o specyficznym smaku i zapachu zbliżonym do zapachu sarniny. Jagnięta żywione są wyłącznie mlekiem matki, owce wypasane na halach lub żywione sianem, sianokiszonką i paszami treściwymi.
![more](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/more.gif)
![Kołocz śląski/kołacz śląski Kołocz śląski/kołacz śląski](/dir_upload/photo/fix/abe02e479c5a905840c469c1de2e.jpg)
Region: śląskie
Tradycyjne ciasto drożdżowe z makowym, serowym lub jabłecznym nadzieniem i koniecznie z charakterystyczną posypką, czyli kruszonka z dużą ilością masła.
![more](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/more.gif)
Region: śląskie
Żywieckie pierniki otrzymały Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2008 r.
![more](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/more.gif)
![Bryndza podhalańska Bryndza podhalańska](/dir_upload/photo/fix/3dcab99c983c21213efce664f487.jpg)
Region: małopolskie śląskie
Pierwszy polski produkt zarejestrowany w Komisji Europejskiej. Zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
![more](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/more.gif)
![Oscypek - wytwarzany w Małopolsce i woj. śląskim Oscypek - wytwarzany w Małopolsce i woj. śląskim](/dir_upload/photo/fix/a0e9253331e99b92fab230e36ebe.jpg)
Region: małopolskie śląskie
Oscypek byłby pierwszym zarejestrowanym polskim produktem, gdyby nie spór ze Słowakami, ale wszystko dobrze się skończyło i oscypek jest zarejestrowany od 2008 r. jako Cgroniona Nazwa Pochodzenia.
![more](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/more.gif)
![Kołocz śląski/Kołacz śląski Kołocz śląski/Kołacz śląski](/dir_upload/photo/fix/acb3bd89ded299233417a54b4dbe.jpg)
Region: śląskie
Wniosek o przyznanie ChOG został złożony przez Konsorcjum Producentów "Kołocza śląskiego" w 2008 r.
![more](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/more.gif)
![Musztarda wąsoska Musztarda wąsoska](/dir_upload/photo/fix/1c560f56301a3bbb81276df37b2f.jpg)
Region: śląskie
Musztarda jako przyprawa do mięs, wędlin i serów znana jest od ponad dwóch tysięcy lat, do Polski przywędrowała w początkach XIX w. W okolicach Wąsosza musztardę sporządzano z dodatkiem chrzanu lub miodu.
![more](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/more.gif)
« poprzednia 1 2 następna »