Jagnięcina podhalańska
Region: Małopolskie Śląskie
Są to tuszki jagniąt mlecznych o wadze od 4 kg do 8 kg, których wiek nie przekroczył 60 dni, ras: cakiel podhalański, polska owca górska i polska owca górska odmiany barwnej. Nazwa została zarejestrowana przez Komisję Europejską 8 października 2012 r. Wpisana na listę Produktów Tradycyjnych. W 2008 r. otrzymała „Perłę" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów".
Mięso jagnięciny podhalańskiej jest delikatne i soczyste o specyficznym smaku i zapachu zbliżonym do zapachu sarniny. Jagnięta żywione są wyłącznie mlekiem matki, owce wypasane na halach lub żywione sianem, sianokiszonką i paszami treściwymi. Rejon hodowli jagnięciny to zachodnia część Karpat (Tatry, Beskidy, Pieniny), gdzie od wieków hodowano owce i pozostają one nierozerwalnym elementem krajobrazu i kultury tego regionu.
Galeria
Nazwa i adres grupy producentów
Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów „Gazdowie” w Leśnicy
Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu
Kontakt:
Podhale: ul. Polna 33, 34-406 Leśnica, tel. 18 265 64 98; kom. 608 120 268; e-mail: gazdowie@poczta.onet.pl
Beskidy: Koniaków 33, kom. 664 928 587, e-mail: kolyba@op.pl
Istebna: tel. 664 928 584, e-mail: mijomo@op.pl