łódzkie
Region: łódzkie
Jogurt naturalny 9%, dzięki zastosowaniu termostatycznej metody produkcji, jest naturalnie gęsty. Zawiera wyłącznie mleko, śmietankę i naturalne bakterie.
Region: łódzkie
Twarogi wytwarzane są w sposób stosowany od lat przez gospodynie w podwieluńskich wsiach. Wysoka jakość mleka i odpowiednie ogrzanie wpływają na walory smakowe i zapachowe wyrobu. Ręczne wykrawanie kostek i nalewanie klinkówpowodują, że każdy produkt jest wyjątkowy i niepowtarzalny.
Region: łódzkie
Masło Ekstra z Wielunia i Masło Ekstra Osełkowe smakiem i zapachem przypominają masło niegdyś produkowane domowymi sposobami przez gospodynie wiejskie. Mleko pochodzi od krów wypasanych na czystych terenach, niezdegradowanym przemysłowo, o bogatej bioróżnorodności użytków zielonych.
Region: łódzkie
Wędzonki produkowane są z mięsa wieprzowego ras krajowych, kupowanego od rolników z okolicznych wsi, którzy przestrzegają zasad Dobrej Praktyki Hodowlanej i dobrostanu zwierząt, stosują pasze wolne od GMO.
Region: łódzkie
Otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2006 r. W 2008 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. Wytwarzany jest w okolicach Zgierza w woj. lódzkim.
Region: łódzkie podkarpackie
Otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2006 r. W 2005 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. Wytwarzany jest w okolicach Łańcuta w woj. podkarpackim.
Region: łódzkie
Chleb ma brązową, chrupiącą skórkę i sprężysty, elastyczny miękisz, dobrze się kraje. Na powierzchni chleba znajdują się dekoracje w kształcie szachownicy, kratki, pasków itp. Wypiekany metodą wielofazową w piecu ceramicznym (ceglanym ) opalanym węglem i lokalnym drewnem liściastym. Po wyjęciu z pieca bochenki są „szwilowane", czyli prowadzone wodą z naparem ziołowym.
Region: łódzkie
Wieś Lipka położona jest w otulinie Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich i Rezerwatu Przyrody „Parowy Janinowskie", w znacznej odległości od terenów przemysłowych i monokulturowych upraw rolnych.
Region: łódzkie
Miód kremowany, niefiltrowany o bogatym, intensywnym zapachu i smaku pochodzi z pasieki znajdującej się na obrzeżach Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich.
« poprzednia 1 2 następna »