Drukuj artykuł
Wybierz branżę

łódzkie

Jogurt naturalny 9% Klimeko
Jogurt naturalny 9% Klimeko

Region: łódzkie

Oznaczenia:

Jogurt naturalny 9%, dzięki zastosowaniu termostatycznej metody produkcji, jest naturalnie gęsty. Zawiera wyłącznie mleko, śmietankę i naturalne bakterie.

more
Twaróg półtłusty, twaróg tłusty, twaróg chudy z Wielunia
Twaróg półtłusty, twaróg tłusty, twaróg chudy z Wielunia

Region: łódzkie

Oznaczenia:

Twarogi wytwarzane są w sposób stosowany od lat przez gospodynie w podwieluńskich wsiach. Wysoka jakość mleka i odpowiednie ogrzanie wpływają na walory smakowe i zapachowe wyrobu. Ręczne wykrawanie kostek i nalewanie klinkówpowodują, że każdy produkt jest wyjątkowy i niepowtarzalny.

more
Masło ekstra z Wielunia, Masło ekstra osełkowe
Masło ekstra z Wielunia, Masło ekstra osełkowe

Region: łódzkie

Oznaczenia:

Masło Ekstra z Wielunia i Masło Ekstra Osełkowe smakiem i zapachem przypominają masło niegdyś produkowane domowymi sposobami przez gospodynie wiejskie. Mleko pochodzi od krów wypasanych na czystych terenach, niezdegradowanym przemysłowo, o bogatej bioróżnorodności użytków zielonych.

more
Baleron tradycyjny, Schab tradycyjny, Boczek tradycyjny, Szynka tradycyjna
Baleron tradycyjny, Schab tradycyjny, Boczek tradycyjny, Szynka tradycyjna

Region: łódzkie

Oznaczenia:

Wędzonki produkowane są z mięsa wieprzowego ras krajowych, kupowanego od rolników z okolicznych wsi, którzy przestrzegają zasad Dobrej Praktyki Hodowlanej i dobrostanu zwierząt, stosują pasze wolne od GMO.

more
chleb wiejski na zakwasie, z pieca ceglanego
chleb wiejski na zakwasie, z pieca ceglanego

Region: łódzkie

Oznaczenia:

Otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2006 r. W 2008 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. Wytwarzany jest w okolicach Zgierza w woj. lódzkim.

more
staropolski chleb sanacyjny, pieczony  na liściu  kapusty
staropolski chleb sanacyjny, pieczony na liściu kapusty
Oznaczenia:

Otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2006 r. W 2005 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. Wytwarzany jest w okolicach Łańcuta w woj. podkarpackim.

more
Chleb  żytni szadkowski
Chleb żytni szadkowski

Region: łódzkie

Oznaczenia:

 

Chleb ma brązową, chrupiącą skórkę i sprężysty, elastyczny miękisz, dobrze się kraje. Na powierzchni chleba znajdują się dekoracje w kształcie szachownicy, kratki, pasków itp. Wypiekany metodą wielofazową w piecu ceramicznym (ceglanym ) opalanym węglem i lokalnym drewnem liściastym. Po wyjęciu z pieca bochenki są „szwilowane", czyli  prowadzone wodą z naparem ziołowym.

 

 

more
Miód nektarowy z Lipki
Miód nektarowy z Lipki

Region: łódzkie

Oznaczenia:

Wieś Lipka położona jest w otulinie Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich i Rezerwatu Przyrody „Parowy Janinowskie", w znacznej odległości od terenów przemysłowych i monokulturowych upraw rolnych.

more
Miód kremowany z Brzezin
Miód kremowany z Brzezin

Region: łódzkie

Oznaczenia:

Miód kremowany, niefiltrowany o bogatym, intensywnym zapachu i smaku pochodzi z pasieki znajdującej się na obrzeżach Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich.

more