Drukuj artykuł
housesepator Dobre produktysepator Lista produktów wg województwsepator Alkoholesepator Miody pitne - produkowane w całej Polscebread_active_right

Miody pitne - produkowane w całej Polsce

Oznaczenia:

 

Miód pitny to klarowny napój fermentowany, z brzeczki miodowej (roztwór wody i miodu). Jego charakterystyczny aromat, smak i kolor zależą od rodzaju miodu oraz użytych przypraw. Im większa zawartość miodu w brzeczce, tym dłuższy jest okres leżakowania napoju i wyższa zawartość w nim alkoholu. Nazwy napitku zależą od użytych proporcji między miodem a wodą: półtorak zawiera 1 część miodu oraz 0,5 części wody, dwójniak - 1 część miodu i 1 wody, trójniak - 1 część miodu i 2 części wody oraz czwórniak - 3 części wody i 1 część miodu. Miody pitnewytwarzane są w Polsce od wieków i są jednym z najbardziej specyficznych polskich produktów.

 

Miody pitne: dwójniak, trójniak i czwórniak zostały dodane do GTS w 2008r. Wniosek został złożony przez Krajowa Rade Winiarstwa i Miodosytnictwa przy Stowarzyszeniu Naukowo - Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. najbardziej

 

 

 

Nazwa i adres grupy producentów

Kontakt z Krajową Radą Winiarstwa i Miodosytnictwa przy Stowarzyszeniu Naukowo – Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.

 

ul. Czackiego 3/5 00-043 Warszawa Tel.: 22 828 27 21 e-mail: krwim@sitspoz.pl