Jakość i tradycja
Region: wielkopolskie
Masło wytwarzane z najwyższej jakości mleka, bez dodatków poprawiających barwę, smak czy aromat.
Region: wielkopolskie
Charakterystyczny ser Wielkopolski. Został zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w 2009 r.
Region: podkarpackie
Płaty pieczonego boczku peklowane metodą zalewową, umieszczone są w hermetycznych słoikach i wypiekane.
Region: wielkopolskie
Wyjątkowy, tradycyjny przysmak w jadłospisie mieszkańców Wielkopolski.
Region: mazowieckie
Tradycja wykonywania jastrząbków, czyli faszerowanych kwiatów jadalnych w Polsce wywodzi się z początków lat 30. XX w, z okolic Siedlec, z majątku Jastrzębie Kąty.
Region: łódzkie
Chleb ma brązową, chrupiącą skórkę i sprężysty, elastyczny miękisz, dobrze się kraje. Na powierzchni chleba znajdują się dekoracje w kształcie szachownicy, kratki, pasków itp. Wypiekany metodą wielofazową w piecu ceramicznym (ceglanym ) opalanym węglem i lokalnym drewnem liściastym. Po wyjęciu z pieca bochenki są „szwilowane", czyli prowadzone wodą z naparem ziołowym.
Region: lubelskie
Jabłka lubelskie to odmiany Idared, Gloster, Jonagold, Jonagored, Gala, Ligol, Szampion, Eliza, Red Jonaprince, Boiken, a także odmiany znane i uprawiane już w początkach XX w., czyli Golden Delicious i Alwa, które wciąż cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów i sadowników.
Region: dolnośląskie
Przysmak wymyślony został przez rodzinę Matusiewiczów, którzy z powiatu Równe na Wołyniu przyjechali do Niemczy tam i od pokoleń specjalizują się w przetwórstwie i konserwacji mięsa.
Region: wielkopolskie
Szlachetne sery pleśniowe produkowane są w Nowych Skalmierzycach od ponad 50 lat.
« poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 następna »