Przysmak wołyński z Niemczy
Region: Dolnośląskie
Na ten specjał składa się kilka rodzajów mięsa wieprzowego w odpowiednich proporcjach: karkówka, łopatka, polędwiczki, boczek i podgardle. Ma barwę, smak i zapach charakterystyczny dla mięsa tuszonego (duszonego w odpowiedniej temperaturze na patelni pod przykryciem), z wyraźnym aromatem naturalnych przypraw: cebuli, ziół, czosnku i pieprzu. Nie zawiera konserwantów. Przysmak wymyślony został przez rodzinę Matusewiczów, którzy przyjechali do Niemczy z powiatu Równe na Wołyniu i którzy od pokoleń specjalizują się w przetwórstwie i konserwacji mięsa.
Nazwa i adres grupy producentów
Nazwa i adres producenta
Przedsiębiorstwo Przetwórstwa Mięsno-Garmażeryjnego „Galicja"
ul. Ogrodowa 6, 58-230 Niemcza
e-mail: galicja.biuro@op.pl