świętokrzyskie
Region: świętokrzyskie
Winorośl rośnie w gospodarstwie rolnym Marcina Guli, gdzie z powodzeniem owocuje od 9 lat. Uprawę zapoczątkował dziadek p. Marcina przywożąc po wojnie kilka dawnych winorośli z okolic Sandomierza.
Region: lubelskie mazowieckie świętokrzyskie
Wiśnia nadwiślanka została zarejestrowana w KE w grudniu 2009 r., a we wrześniu 2006 r. została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW.
Region: świętokrzyskie
Wniosek o przyznanie ChOG został złożony przez Kółko Rolnicze w Szydłowie, Spółdzielnia Producentów Owoców „DOBRYSAD” w Szydłowie oraz Stowarzyszenie Producentow Owoców w Szydłowie w 2007 r.
Region: świętokrzyskie
Majonez o specyficznym smaku, wynikającym z tego, że wytwarzany jest na bazie własnych produktów wytwórni: octu spirytusowego i musztardy.
Region: świętokrzyskie
Ma naturalny, kwaśny smak i specyficzny aromat, który mu nadaje czosnek i kminek. Jest doskonałą bazą do sporządzania zup i barszczów, produkowany według receptury nie zmienionej od kilkudziesięciu lat ...
Region: Cała Polska dolnośląskie kujawsko-pomorskie lubelskie lubuskie łódzkie małopolskie mazowieckie opolskie podkarpackie podlaskie pomorskie śląskie świętokrzyskie warmińsko-mazurskie Cała Polska zachodniopomorskie
Receptura ogórków nie zmieniła się od 1965 roku, a inspiracją do jej stworzenia były stare przepisy z książek kucharskich z początku XX wieku.
Region: świętokrzyskie
Niepowtarzalny smak i zapach zawdzięcza naturalnej metodzie wytwarzania oraz wykorzystaniu w produkcji naturalnych surowców najwyższej jakości.
Region: Cała Polska dolnośląskie kujawsko-pomorskie lubelskie lubuskie łódzkie małopolskie mazowieckie opolskie podkarpackie podlaskie pomorskie śląskie świętokrzyskie warmińsko-mazurskie Cała Polska zachodniopomorskie
Miody pitne: dwójniak, trójniak i czwórniak zostały dodane do GTS w 2008r. Wniosek został złożony przez Krajowa Rade Winiarstwa i Miodosytnictwa przy Stowarzyszeniu Naukowo – Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.
Region: świętokrzyskie
Wytwarzana jest w „Społem" Kielce od 1932 roku. Swój smak i niepowtarzalny charakter zawdzięcza najwyższej jakości składnikom oraz tradycyjnemu sposobowi wytwarzania.