Chronione Oznaczenie Geograficzne
Region: małopolskie
Kiełbasa z mięsa wieprzowego, peklowana, wytwarzana według tradycyjnej receptury, dziedziczonej od pokoleń z ojca na syna.
Region: lubuskie wielkopolskie
Niepeklowana kiełbasa wieprzowa z wyraźnie wyczuwalną nutą majeranku i lekkim aromatem soli i czosnku.
Region: dolnośląskie opolskie śląskie
Tradycyjna wędlina podrobowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub gryczanej, w naturalnej osłonce.
Region: śląskie
Tradycyjne ciasto drożdżowe z makowym, serowym lub jabłecznym nadzieniem i koniecznie z charakterystyczną posypką, czyli kruszonka z dużą ilością masła.
Region: lubelskie
To okrągły placek o średnicy 5-25 cm i grubości ok. 1,5 cm z ciasta pszennego wyborowego. Na powierzchni znajduje się warstwa farszu składającego się z pokrojonej w grubą kostkę cebuli wymieszanej z makiem, solą i olejem roślinnym.
Region: wielkopolskie
Charakterystyczny ser Wielkopolski. Został zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w 2009 r.
Region: pomorskie
Truskawka kaszubska została zarejestrowana w UE jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w 2009 r.
Region: małopolskie
Wniosek o przyznanie ChOG został złożony przez Piekarnie B. A. Madej Sp. J. w 2008 r., a od 2005 r. chleb prądnicki wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. Wytwarzany jest w Krakowie.
Region: wielkopolskie
Rogal świętomarciński został zarejestrowany jako ChOG w 2008 r. Wniosek został złożony przez Grupę Producentów Środka Spożywczego "Rogal Świętomarciński".
« poprzednia 1 2 3 następna »