Kiełbasa piaszczańska
Region: Małopolskie
Kiełbasa z mięsa wieprzowego, peklowana, wytwarzana według tradycyjnej receptury, dziedziczonej od pokoleń z ojca na syna. Nazwa kiełbasy piaszczańskiej pochodzi od miejsca jej wytwarzania - podkrakowskiej wsi Piaski Wielkie i została zarejestrowana przez Komisję Europejska jako Chronione Oznaczenie Geograficzne 7 listopada 2017 r. Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych, ma certyfikat „Jakość Tradycja".
Kiełbasa piaszczańska wytwarzana jest wyłącznie z mięsa polskiej trzody chlewnej, z naturalnymi przyprawami, wędzona w jałowcowym dymie.Piaski Wielkie i okoliceod stuleci słynęły produkcją mięsa i wędlin, a w szczególności wyróżniającej się kiełbasy, którą przez wieki dostarczano do Krakowa, w tym na stół królewski na Wawelu. Mieszkańców tych terenów, trudniących się handlem zwierzętami oraz rzeźnictwem nazywano „Kijakami".Od 1825 r. Kijacy sprzedawali znaną w całym Krakowie „kiełbasę piaszczańską" na Placu Szczepańskim w tzw. „jatkach dominikańskich", później także we własnych sklepach.
Nazwa i adres producenta
Gawor - Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja
Podstolice 163, 32-020 Wieliczka, Polska