Drukuj artykuł

Kiełbasa biała parzona wielkopolska

Oznaczenia:

 

Niepeklowana kiełbasa wieprzowa z wyraźnie wyczuwalną nutą majeranku i lekkim aromatem soli i czosnku. Nazwa została zarejestrowana przez Komisję Europejską 26 czerwca 2017 r. jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych, nominowana do nagrody „Perła 2018" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo".

 

Wyjątkowy specjał przygotowywanyprzy wielu okazjach, takich jak wesela, chrzciny, prymicje, jubileusze, dożynki. Kiełbasy parzone były znane na ziemiach polskich co najmniej od XIX w. W Wielkopolsce tradycyjnie wyrabiane są wyłącznie z mięsa wieprzowego, świeżego, nie peklowanego, z niewielką gamą przypraw. Kiełbasa biała w Wielkopolsce zawsze jest produkowana z dodatkiem majeranku, co jest jej specyfiką i podkreśla związek z regionem.

 

 

Nazwa i adres grupy producentów

Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu

Grupa Producentów Wielkopolskiej Kiełbasy Białej Parzonej

61-874 Poznań, al. Niepodległości 2