Drukuj artykuł

Krupnioki śląskie

Oznaczenia:

 

Tradycyjna wędlina podrobowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub gryczanej, w naturalnej osłonce. Nazwa zarejestrowana została jako Chronione Oznaczenie Geograficzne 7 czerwca 2016 roku. W 2006 roku produkt otrzymał „Perłę" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo". Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

 

Produkt odnotowany już w XVIII wiecznych przekazach, obecny w jadłospisach weselnych a od początku XIX w. bardzo popularny na śląskich stołach. Wyrób „krupnioków śląskich" nierozerwalnie związany był ze świniobiciem, które było specyficznym i ważnym rytuałem na Śląsku. Umiejętności producentów, ich doświadczenie i wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie, przekładają się na specyficzną jakość produktu. „Krupnioki śląskie" od dziesięcioleci cieszą się niesłabnącą renomą nie tylko na terenie Śląska, ale również w całym kraju oraz poza jego granicami.

 

 

Nazwa i adres grupy producentów

Stowarzyszenie „Krupnioki Śląskie”

Plac Wolności 12

40-078 Katowice

Tel. 32/ 781-07-31, mob. 722-006-400

Faks: 32/ 781-07-31

E-mail: cech@cech-wedliniarzy.pl