Cebularz lubelski
Region: Lubelskie
Zarejestrowany został jako Chronione Oznaczenie Geograficzne 23 lipca 2014 roku. Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.
To okrągły placek o średnicy 5-25 cm i grubości ok. 1,5 cm z ciasta pszennego wyborowego. Na powierzchni znajduje się warstwa farszu składającego się z pokrojonej w grubą kostkę cebuli wymieszanej z makiem, solą i olejem roślinnym. Pierwsze wzmianki o cebularzu lubelskim i przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze tego wyjątkowego, wywodzącego się z kuchni żydowskiej, placka sięgają XIX w. „Cebularze lubelskie" jako pierwsi zaczęli wypiekać Żydzi zamieszkujący tereny lubelskiego Starego Miasta. Z czasem receptura rozprzestrzeniła się po całej Lubelszczyźnie.
Nazwa i adres grupy producentów
Stowarzyszenie „Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego"
20-111 Lublin, Rynek 2, el.: 81 503 17 17, fax: 81 440 30 99; e-mail: biuro@polasp.eu