Pieczywo i ciasta
Region: lubelskie
Od września 2005 roku piróg biłgorajski jest wpisany na krajową Listę Produktów Tradycyjnych, a w 2006 r. otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Region: łódzkie podkarpackie
Otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2006 r. W 2005 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. Wytwarzany jest w okolicach Łańcuta w woj. podkarpackim.
Region: łódzkie
Chleb ma brązową, chrupiącą skórkę i sprężysty, elastyczny miękisz, dobrze się kraje. Na powierzchni chleba znajdują się dekoracje w kształcie szachownicy, kratki, pasków itp. Wypiekany metodą wielofazową w piecu ceramicznym (ceglanym ) opalanym węglem i lokalnym drewnem liściastym. Po wyjęciu z pieca bochenki są „szwilowane", czyli prowadzone wodą z naparem ziołowym.
Region: małopolskie
Wniosek o przyznanie ChOG został złożony przez Piekarnie B. A. Madej Sp. J. w 2008 r., a od 2005 r. chleb prądnicki wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. Wytwarzany jest w Krakowie.
Region: śląskie
Wniosek o przyznanie ChOG został złożony przez Konsorcjum Producentów "Kołocza śląskiego" w 2008 r.
Region: wielkopolskie
Rogal świętomarciński został zarejestrowany jako ChOG w 2008 r. Wniosek został złożony przez Grupę Producentów Środka Spożywczego "Rogal Świętomarciński".
Region: małopolskie
Wniosek o przyznanie ChOG został złożony przez Jurajską Izbę Gospodarczą w 2008 r.
Region: wielkopolskie
Andruty kaliskie zostały zarejestrowane jako ChOG w 2009 r. W 2005 r. zdobyły Perłę i zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. Wytwarzane są w Wielkopolsce.
Region: podlaskie
Pierekaczewnik został zarejestrowany jako GTS w 2009 r. przez Konsorcjum producentów "pierekaczewnika"
« poprzednia 1 2 następna »