Przetwory z owoców i warzyw
Region: śląskie
Musztarda jako przyprawa do mięs, wędlin i serów znana jest od ponad dwóch tysięcy lat, do Polski przywędrowała w początkach XIX w. W okolicach Wąsosza musztardę sporządzano z dodatkiem chrzanu lub miodu.
Region: Cała Polska dolnośląskie kujawsko-pomorskie lubelskie lubuskie łódzkie małopolskie mazowieckie opolskie podkarpackie podlaskie pomorskie śląskie świętokrzyskie warmińsko-mazurskie Cała Polska zachodniopomorskie
Receptura ogórków nie zmieniła się od 1965 roku, a inspiracją do jej stworzenia były stare przepisy z książek kucharskich z początku XX wieku.
Region: wielkopolskie
Śliwki, z których smażone są te powidła pochodzą z certyfikowanych sadów ekologicznych położonych w otulinie Wielkopolskiego Parku Krajobrazowego...
Region: dolnośląskie
Ogórki konserwowe ścinawskie zostały wpisane na Listę Produktów tradycyjnych w 2007r. Otrzymały takze nagrodę "Perła" w 2006 r.