wielkopolskie

Region: wielkopolskie
Rogal świętomarciński został zarejestrowany jako ChOG w 2008 r. Wniosek został złożony przez Grupę Producentów Środka Spożywczego "Rogal Świętomarciński".


Region: wielkopolskie
Olej dyniowytłoczony z pestek dyni, na zimno, nierafinowany, o ciemnozielonej barwie, doskonałym smaku i zapachu


Region: wielkopolskie
Klimat Wielkopolski sprzyja uprawie roślin oleistych i dobrze wpływa na ich jakość, m.in. na jakość lnu i tłoczonego z jego nasion oleju. Wielkopolski olej lniany cechuje się specyficznymi walorami smakowymi.


Region: wielkopolskie
Andruty kaliskie zostały zarejestrowane jako ChOG w 2009 r. W 2005 r. zdobyły Perłę i zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. Wytwarzane są w Wielkopolsce.


Region: wielkopolskie
Olej konopny tłoczony na zimno, nierafinowany zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest to produkt tradycyjny o wyjątkowym smaku i zapachu, o wysokich walorach zdrowotnych.

Region: wielkopolskie
Borowik wielkopolski został wpisany na Listę Produktów tradycyjnych w 2006r. Otrzymał także nagrodę "Perła" w 2006 r.


Region: wielkopolskie
Ma piękną, złocistą, czasem przechodzącą w bursztynową barwę, jest klarowny o charakterystycznym dla nasion rzepaku, delikatnym zapachu i smaku...


Region: Cała Polska dolnośląskie kujawsko-pomorskie lubelskie lubuskie łódzkie małopolskie mazowieckie opolskie podkarpackie podlaskie pomorskie śląskie świętokrzyskie warmińsko-mazurskie Cała Polska zachodniopomorskie
Receptura ogórków nie zmieniła się od 1965 roku, a inspiracją do jej stworzenia były stare przepisy z książek kucharskich z początku XX wieku.
