Drukuj artykuł

Jakość i tradycja

Musztarda wąsoska
Musztarda wąsoska

Region: śląskie

Oznaczenia:

Musztarda jako przyprawa do mięs, wędlin i serów znana jest od ponad dwóch tysięcy lat, do Polski przywędrowała w początkach XIX w. W okolicach Wąsosza musztardę sporządzano z dodatkiem chrzanu lub miodu.

more
Mleko i jego przetwory

Region: wielkopolskie

Oznaczenia:

Nowy Produkt

more
Kajmak
Kajmak
Oznaczenia:

 

Tradycja gotowania słodkiego mleka z dodatkiem cukru i masła dotarła do polski w XVII wieku z Turcji. Legenda mówi, że kajmak był jedną ze zdobyczy Jana III Sobieskiego pod Wiedniem. I tak zasmakował królowi, że z miejsca znalazł się w kuchni dworskiej...

more
Olej rzepakowy z Wielkopolski
Olej rzepakowy z Wielkopolski

Region: wielkopolskie

Oznaczenia:

Ma piękną, złocistą, czasem przechodzącą w bursztynową barwę, jest klarowny o charakterystycznym dla nasion rzepaku, delikatnym zapachu i smaku...

more
Ogórki konserwowe Krakus
Ogórki konserwowe Krakus
Oznaczenia:

Receptura ogórków nie zmieniła się od 1965 roku, a inspiracją do jej stworzenia były stare przepisy z książek kucharskich z początku XX wieku.

more
Ocet Spirytusowy 10%
Ocet Spirytusowy 10%
Oznaczenia:

Niepowtarzalny smak i zapach zawdzięcza naturalnej metodzie wytwarzania oraz wykorzystaniu w produkcji naturalnych surowców najwyższej jakości.

more
Powidła śliwkowe węgierkowe
Powidła śliwkowe węgierkowe

Region: wielkopolskie

Oznaczenia:

Śliwki, z których smażone są te powidła pochodzą z certyfikowanych sadów ekologicznych położonych w otulinie Wielkopolskiego Parku Krajobrazowego...

more
Sok jabłkowy 100%
Sok jabłkowy 100%

Region: wielkopolskie

Oznaczenia:

Tłoczony jest na zimno,  z jabłek pochodzących z przydomowych sadów wielkopolskich, z których wiele znajduje się w otulinie Wielkopolskiego Parku Krajobrazowego...

more
Olej z Pestek Dyni
Olej z Pestek Dyni

Region: wielkopolskie

Oznaczenia:

Metoda tłoczenia oleju na zimno ma w Wielkopolsce ponad 200-letnią tradycję. Olej wytwarzany z pestek dyni jest klarowny, ma barwę od ciemnobrunatnej do zielonobrunatnej i delikatny, charakterystyczny dla pestek dyni zapach...

more