Drukuj artykuł

Kabanosy staropolskie

Oznaczenia:

 

Długie i cienkie, wędzone w ciepłym dymie i podsuszane kiełbaski wieprzowe w jelitach baranich, o ciemnowiśniowej barwie i charakterystycznym, pikantnym smaku z wyczuwalną nutą kminku. Technologia wytwarzania kabanosów znana jest od ponad 80 lat, a nazwa kiełbasek pochodzi od słowa „kaban” – regionalnej nazwy wieprza, wywodzącej się z gwary podlaskiej. Specyficzny smak wynika z zastosowanego surowca (młode, specjalnie tuczone wieprze) i dodatku specjalnie dobranych przypraw oraz zastosowania tradycyjnej technologii, gdzie bardzo ważny jest proces peklowania oraz wędzenia i suszenia.

 

Kabanosy kupić można wszędzie. Pojawiły się też dla dbających o linię kabanosy drobiowe, ale te tradycyjne powinny  być wieprzowe. Rejestracja produktu w tym przypadku (bez zastrzeżenia nazwy) pozwala nadal wszystkim producentom (nawet i tym, którzy wytwarzają je z drobiu) używania nazwy kabanosy. Natomiast gwarancją tradycji, smaku i jakości będą kabanosy oznaczone znakiem unijnym GTS.

 

Kabanosy zostały zarejestrowane jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność  w październiku 2011 r.

 

Galeria

Gdzie można kupić?

 

Nazwa i adres grupy producentów

Związek Polskie Mięso

ul. Chałubińskiego 8

00-613 Warszawa

+48 22 830 2656, +48602 638 965, +48 722 220 019

e-mail: info@polskie-mieso.pl,

www.polskie-mieso.pl