Miody pitne - produkowane w całej Polsce
![](/dir_upload/photo/med/4b29b4eda78c2a392b9c61ceb668.jpg)
Region: Cała Polska Dolnośląskie Kujawsko-pomorskie Lubelskie Lubuskie Łódzkie Małopolskie Mazowieckie Opolskie Podkarpackie Podlaskie Pomorskie Śląskie Świętokrzyskie Warmińsko-mazurskie Cała Polska Zachodniopomorskie
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/gts_1.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/chog_0.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/chnp_0.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/jtradycja_0.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/perla_0.jpg)
Miód pitny to klarowny napój fermentowany, z brzeczki miodowej (roztwór wody i miodu). Jego charakterystyczny aromat, smak i kolor zależą od rodzaju miodu oraz użytych przypraw. Im większa zawartość miodu w brzeczce, tym dłuższy jest okres leżakowania napoju i wyższa zawartość w nim alkoholu. Nazwy napitku zależą od użytych proporcji między miodem a wodą: półtorak zawiera 1 część miodu oraz 0,5 części wody, dwójniak - 1 część miodu i 1 wody, trójniak - 1 część miodu i 2 części wody oraz czwórniak - 3 części wody i 1 część miodu. Miody pitnewytwarzane są w Polsce od wieków i są jednym z najbardziej specyficznych polskich produktów.
Miody pitne: dwójniak, trójniak i czwórniak zostały dodane do GTS w 2008r. Wniosek został złożony przez Krajowa Rade Winiarstwa i Miodosytnictwa przy Stowarzyszeniu Naukowo - Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. najbardziej
![](/dir_upload/photo/min/4b29b4eda78c2a392b9c61ceb668.jpg)
Nazwa i adres grupy producentów
Kontakt z Krajową Radą Winiarstwa i Miodosytnictwa przy Stowarzyszeniu Naukowo – Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.
ul. Czackiego 3/5 00-043 Warszawa Tel.: 22 828 27 21 e-mail: krwim@sitspoz.pl