Drukuj artykuł

Kiełbasa jałowcowa staropolska

Oznaczenia:

 

Mocno wędzona kiełbasa w kształcie wianka, ciemnobrązowej barwy, lekko pomarszczona, o kruchej konsystencji. Wytwarzana jest z mięsa tradycyjnych polskich ras świń, żywionych w ściśle określony sposób. Swój charakterystyczny smak i aromat kiełbasa ta zawdzięcza odpowiedniemu dodatkowi przypraw, wśród których dominuje naturalny pieprz i ziarna jałowca, rozdrobnione tuż przed dodaniem do mięsa. Tradycyjna jest także technologia produkcji, odnotowana już w XVIII - wiecznych polskich zapiskach. Kiełbasę tę wędzi się w ciepłym a następnie w zimnym dymie, przy użyciu zrębków bukowych i gałązek jałowca, a na końcu jest przez kilka dni obsuszana.

 

Została zarejestrowana jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność w kwietniu 2011 r.

 

 

Nazwa i adres grupy producentów

Związek Polskie Mięso

ul. Chałubińskiego 8

00-613 Warszawa

+48 22 830 2656, +48602 638 965, +48 722 220 019

e-mail: info@polskie-mieso.pl,

www.polskie-mieso.pl