Kiełbasa jałowcowa staropolska
![](/dir_upload/photo/med/d6ed5f6395fb2fca65ccf97ac2c2.jpg)
Region: Cała Polska Dolnośląskie Kujawsko-pomorskie Lubelskie Lubuskie Łódzkie Małopolskie Mazowieckie Opolskie Podkarpackie Podlaskie Pomorskie Śląskie Świętokrzyskie Warmińsko-mazurskie Cała Polska Zachodniopomorskie
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/gts_1.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/chog_0.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/chnp_0.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/jtradycja_0.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/perla_0.jpg)
Mocno wędzona kiełbasa w kształcie wianka, ciemnobrązowej barwy, lekko pomarszczona, o kruchej konsystencji. Wytwarzana jest z mięsa tradycyjnych polskich ras świń, żywionych w ściśle określony sposób. Swój charakterystyczny smak i aromat kiełbasa ta zawdzięcza odpowiedniemu dodatkowi przypraw, wśród których dominuje naturalny pieprz i ziarna jałowca, rozdrobnione tuż przed dodaniem do mięsa. Tradycyjna jest także technologia produkcji, odnotowana już w XVIII - wiecznych polskich zapiskach. Kiełbasę tę wędzi się w ciepłym a następnie w zimnym dymie, przy użyciu zrębków bukowych i gałązek jałowca, a na końcu jest przez kilka dni obsuszana.
Została zarejestrowana jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność w kwietniu 2011 r.
![](/dir_upload/photo/min/d6ed5f6395fb2fca65ccf97ac2c2.jpg)
Nazwa i adres grupy producentów
Związek Polskie Mięso
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
+48 22 830 2656, +48602 638 965, +48 722 220 019
e-mail: info@polskie-mieso.pl,