Kiełbasa myśliwska staropolska
Region: Cała Polska Dolnośląskie Kujawsko-pomorskie Lubelskie Lubuskie Łódzkie Małopolskie Mazowieckie Opolskie Podkarpackie Podlaskie Pomorskie Śląskie Świętokrzyskie Warmińsko-mazurskie Cała Polska Zachodniopomorskie
Tradycyjna polska kiełbasa wieprzowa, lub wieprzowo-wołowa, o ciemnobrązowej barwie, lekko pomarszczona, krucha i soczysta, wędzona i podsuszana. Zestaw odpowiednio dobranych przypraw (m.in. pieprz, jałowiec, czosnek, cukier) nadaje wędlinie specyficzny smak. Swoją nazwę zawdzięcza nie tylko dodatkowi leśnego jałowca i tradycyjnemu sposobowi wędzenia w dymie jałowcowym, lecz także trwałości. Charakterystyczny, krótki baton łatwo mieścił się w torbie myśliwskiej, dzięki czemu kiełbasa ta była nieodłącznym elementem zabieranego na polowanie prowiantu.
Nazwa i adres grupy producentów
Związek Polskie Mięso
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
+48 22 830 2656, +48602 638 965, +48 722 220 019
e-mail: info@polskie-mieso.pl,