Kiełbasa myśliwska staropolska
![](/dir_upload/photo/med/5874f5d10357d7ec162bea22e733.jpg)
Region: Cała Polska Dolnośląskie Kujawsko-pomorskie Lubelskie Lubuskie Łódzkie Małopolskie Mazowieckie Opolskie Podkarpackie Podlaskie Pomorskie Śląskie Świętokrzyskie Warmińsko-mazurskie Cała Polska Zachodniopomorskie
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/gts_1.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/chog_0.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/chnp_0.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/jtradycja_0.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/perla_0.jpg)
Tradycyjna polska kiełbasa wieprzowa, lub wieprzowo-wołowa, o ciemnobrązowej barwie, lekko pomarszczona, krucha i soczysta, wędzona i podsuszana. Zestaw odpowiednio dobranych przypraw (m.in. pieprz, jałowiec, czosnek, cukier) nadaje wędlinie specyficzny smak. Swoją nazwę zawdzięcza nie tylko dodatkowi leśnego jałowca i tradycyjnemu sposobowi wędzenia w dymie jałowcowym, lecz także trwałości. Charakterystyczny, krótki baton łatwo mieścił się w torbie myśliwskiej, dzięki czemu kiełbasa ta była nieodłącznym elementem zabieranego na polowanie prowiantu.
![](/dir_upload/photo/min/5874f5d10357d7ec162bea22e733.jpg)
Nazwa i adres grupy producentów
Związek Polskie Mięso
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
+48 22 830 2656, +48602 638 965, +48 722 220 019
e-mail: info@polskie-mieso.pl,