Kabanosy staropolskie
![](/dir_upload/photo/med/7ce16d9efa9603fb44b893531cb7.jpg)
Region: Cała Polska Dolnośląskie Kujawsko-pomorskie Lubelskie Lubuskie Łódzkie Małopolskie Mazowieckie Opolskie Podkarpackie Podlaskie Pomorskie Śląskie Świętokrzyskie Warmińsko-mazurskie Cała Polska Zachodniopomorskie
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/gts_1.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/chog_0.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/chnp_0.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/jtradycja_0.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/perla_0.jpg)
Długie i cienkie, wędzone w ciepłym dymie i podsuszane kiełbaski wieprzowe w jelitach baranich, o ciemnowiśniowej barwie i charakterystycznym, pikantnym smaku z wyczuwalną nutą kminku. Technologia wytwarzania kabanosów znana jest od ponad 80 lat, a nazwa kiełbasek pochodzi od słowa „kaban” – regionalnej nazwy wieprza, wywodzącej się z gwary podlaskiej. Specyficzny smak wynika z zastosowanego surowca (młode, specjalnie tuczone wieprze) i dodatku specjalnie dobranych przypraw oraz zastosowania tradycyjnej technologii, gdzie bardzo ważny jest proces peklowania oraz wędzenia i suszenia.
Kabanosy kupić można wszędzie. Pojawiły się też dla dbających o linię kabanosy drobiowe, ale te tradycyjne powinny być wieprzowe. Rejestracja produktu w tym przypadku (bez zastrzeżenia nazwy) pozwala nadal wszystkim producentom (nawet i tym, którzy wytwarzają je z drobiu) używania nazwy kabanosy. Natomiast gwarancją tradycji, smaku i jakości będą kabanosy oznaczone znakiem unijnym GTS.
Kabanosy zostały zarejestrowane jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność w październiku 2011 r.
![](/dir_upload/photo/min/7ce16d9efa9603fb44b893531cb7.jpg)
Galeria
![](/dir_upload/photo/min/00b38b6481f2872ff108d43fab84.jpg)
Gdzie można kupić?
Nazwa i adres grupy producentów
Związek Polskie Mięso
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
+48 22 830 2656, +48602 638 965, +48 722 220 019
e-mail: info@polskie-mieso.pl,