Mleko i jego przetwory
Region: świętokrzyskie
Masło o barwie kremowej i wysokiej zawartości tłuszczu.
Region: świętokrzyskie
Półtłusty twaróg, wyrabiany tradycyjną metodą, z najwyższej jakości mleka, bez dodatku konserwantów.
Region: świętokrzyskie
Produkowane z mleka najwyższej jakości, kupowanego od okolicznych rolników.
Region: wielkopolskie
Produkowane jest z mleka najwyższej jakości kupowanego od miejscowych rolników.
Region: wielkopolskie
Masło wytwarzane z najwyższej jakości mleka, bez dodatków poprawiających barwę, smak czy aromat.
Region: wielkopolskie
Charakterystyczny ser Wielkopolski. Został zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w 2009 r.
Region: wielkopolskie
Wyjątkowy, tradycyjny przysmak w jadłospisie mieszkańców Wielkopolski.
Region: małopolskie śląskie
Pierwszy polski produkt zarejestrowany w Komisji Europejskiej. Zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Region: wielkopolskie
Szlachetne sery pleśniowe produkowane są w Nowych Skalmierzycach od ponad 50 lat.