Pieczywo i ciasta

Region: śląskie
Tradycyjne ciasto drożdżowe z makowym, serowym lub jabłecznym nadzieniem i koniecznie z charakterystyczną posypką, czyli kruszonka z dużą ilością masła.


Region: wielkopolskie
Jest wyrośnięty, z rumianymi bokami i wierzchem, złocistą skórką. Po przekrojeniu kolor ma złocisto-szary, miękisz średnio zbity, z wyraźnymi oczkami powietrza. W smaku chleb jest delikatny z nutą zakwasu żytniego, o zapachu charakterystycznym dla mąki żytniej.


Region: zachodniopomorskie
Jego historia sięga końca lat 60. XX wieku. Metodę wypieku oparto o niemiecką dokumentację.


Region: zachodniopomorskie
Prezes Cukierni - Piekarni Woźniak, Wacław Woźniak recepturę swoich pączków opanował jako uczeń w latach 60. XX w. w słynnej w Szczecinie cukierni prowadzonej przez rzemieślnika Mariana Szybowicza.


Region: lubelskie
To okrągły placek o średnicy 5-25 cm i grubości ok. 1,5 cm z ciasta pszennego wyborowego. Na powierzchni znajduje się warstwa farszu składającego się z pokrojonej w grubą kostkę cebuli wymieszanej z makiem, solą i olejem roślinnym.


Region: świętokrzyskie
Aromatyczny, bogaty w błonnik i składniki mineralne chleb, wypiekany jest z mąki żytniej typ 2000 z niewielkim dodatkiem mąki pszennej . W celu lepszego spulchnienia dodawana jest niewielka ilość drożdży...


Region: świętokrzyskie
Jest dobrze wypieczony, ma jasnobrązową, lekko chropowatą skórkę i ciemny, elastyczny miękisz...


Region: łódzkie
Otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2006 r. W 2008 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. Wytwarzany jest w okolicach Zgierza w woj. lódzkim.

Region: śląskie
Żywieckie pierniki otrzymały Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2008 r.

« poprzednia 1 2 następna »