Chroniona Nazwa Pochodzenia
Region: małopolskie śląskie
Mięso jagnięciny podhalańskiej jest delikatne i soczyste o specyficznym smaku i zapachu zbliżonym do zapachu sarniny. Jagnięta żywione są wyłącznie mlekiem matki, owce wypasane na halach lub żywione sianem, sianokiszonką i paszami treściwymi.
Region: małopolskie śląskie
Pierwszy polski produkt zarejestrowany w Komisji Europejskiej. Zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Region: małopolskie śląskie
Oscypek byłby pierwszym zarejestrowanym polskim produktem, gdyby nie spór ze Słowakami, ale wszystko dobrze się skończyło i oscypek jest zarejestrowany od 2008 r. jako Cgroniona Nazwa Pochodzenia.
Region: lubelskie mazowieckie świętokrzyskie
Wiśnia nadwiślanka została zarejestrowana w KE w grudniu 2009 r., a we wrześniu 2006 r. została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW.
Region: podkarpackie
Wniosek o przyznanie ChNP został złożony przez Stowarzyszenie Producentów Fasoli tycznej "Piękny Jaś" we Wrzawach w 2008 r.
Region: podlaskie
Zarejestrowany, wspólnie przez Polskę i Litwę, jako Chroniona Nazwa Pochodzenia w styczniu 2012 r.
Region: podkarpackie
Został zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia w sierpniu 2010 r., a w 2007 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW i otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Region: małopolskie śląskie
Została zarejestrowana jako Chroniona Nazwa Pochodzenia w listopadzie 2009 r.
Region: małopolskie
Wniosek o przyznanie ChNP został złożony przez Spółdzielnie „Dolina Dunajca” w 2008 r.
« poprzednia 1 2 następna »