Wymagania weterynaryjne i higieniczno-sanitarne
W przypadku wytwarzania i sprzedaży artykułów żywnościowych konieczne jest zgłoszenie wniosku o:
- rejestrację lub zatwierdzenie zakładu do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii dla produktów pochodzenia zwierzęcego. W Rozporządzeniu (WE) NR 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego - są wyszczególnione zakłady zwolnione z obowiązku zatwierdzania (art.1 pkt.5(ii) oraz art.4 pkt.2(a)). Więcej o wymaganiach weterynaryjnych ...
- wpis do rejestru zakładów lub zatwierdzenie do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, dlaproduktów pochodzenia roślinnego i produktów mieszanych. Rozporządzenie (WE) NR 852/2004 parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych - ustanawia ogólne zasady dla przedsiębiorstw sektora spożywczego w zakresie higieny środków spożywczych, wśród których jest obowiązek rejestracji lub zatwierdzania zakładu, ale też w art. 1 ust.2 a) b) określa zwolnienia z rejestracji i zatwierdzania. Więcej o wymaganiach higieniczno-sanitarnych...
Sprzedaż niewielkich ilości produktów pochodzących z własnego gospodarstwa i przetworzonych
W przypadkach wytwarzania i sprzedaży niewielkich ilości produktów pochodzących z własnego gospodarstwa inaczej mówiąc nieprzetworzonych (to sformułowanie wymaga wyjaśnienia, które pojawi się przy szczegółowym omawianiu przepisów weterynaryjnych i higieniczno-sanitarnych), rejestracja zakładu jest wystarczająca i jego zatwierdzenie nie jest wymagane.
Warto zauważyć, że przepisy wykonawcze dotyczące sprzedaży "niewielkich ilości produktów pochodzących z własnego gospodarstwa" określają różne ministerstwa, używając różnego nazewnictwa dla określenia formy sprzedaży:
- weterynaryjne (produkty pochodzenia zwierzęcego) - określa MRiRW jako formę sprzedaży bezpośredniej
- higieniczno-sanitarne (produkty pochodzenia niezwierzęcego i mieszane) - określa Ministerstwo Zdrowia jako bezpośrednie dostawy
Wytwarzanie i sprzedaż niewielkich ilości produktów przetworzonych jest możliwe tylko dla produktów pochodzenia zwierzęcego w formie sprzedaży lokalnej, marginalnej i ograbniczonej (MOL) (wymagającej tylko rejestracji bez zatwierdzania).
W odróżnieniu od sprzedaży bezpośredniej i działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL) legalne wytwarzanie i sprzedaż - nawet niewielkich ilości produktów przetworzonych podlegających inspekcji sanitarnej (za wyjątkiem produktów w postaci suszonej lub kiszonej), czyli np. chleba czy ciastek - wymaga rejestracji i zatwierdzenia zakładu u Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
Rejestracja a zatwierdzenie:
- Rejestracja zakładu jest formą prostą i niewymagającą obecności organu nadzoru w zakładzie - polega na przyjęciu wniosku i innych dokumentów od przedsiębiorcy, rozpatrzeniu wniosku i wydaniu decyzji administracyjnej o rejestracji.
- Zatwierdzenie zakładu jest bardziej skomplikowane, bowiem przepisy UE nakazują organowi nadzoru w tym przypadku wizytę w zakładzie i w czasie tej wizyty stwierdzenie, czy warunki w zakładzie spełniają wymagania zawarte w szczegółowych przepisach.