Jednostki certyfikujące
Jednym z podstawowych elementów zapewnienia jakości i ochrony produktu jest skuteczny system kontroli, na który składają się:
- samokontrola w grupie producentów, niekoniecznie formalnie obowiązkowa, ale stanowiąca często immanentną część filozofii grupy,
- kontrola „zewnętrzna" zgodności ze specyfikacją (i oczywiście kontrola urzędowa).
Kontrola przeprowadzana jest na wniosek producenta. Organami właściwymi do przeprowadzania kontroli wytwarzania produktów regionalnych i tradycyjnych są:
- Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (WIJHARS) lub
- prywatne jednostki certyfikujące - akredytowane przez PCA w zakresie wymagań normy PN-EN 45011/2000, upoważnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawuje nadzór nad tymi jednostkami.
Aktualnie sześć prywatnych jednostek certyfikujących otrzymało akredytację na certyfikowanie produktów regionalnych i tradycyjnych.
Certyfikacja produktów w systemie „Jakość Tradycja" może być realizowana wyłącznie przez prywatne jednostki certyfikujące.
Więcej na stronie IJHARS o kontroli, certyfikacji oraz lista jednostek certyfikujących ...