Drukuj artykuł
housesepator Krajowe Systemy Jakościsepator Inne systemy wyróżniania jakościsepator Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego (ESDK)bread_active_right

Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego (ESDK)

Członkami tej, działającej od 1995 r. sieci, są regiony różnych krajów (na ogół z Europy północnej).

 

Sieć powstała w Skanii - południowo-wschodniej części Szwecji.

 

Wkrótce dołączyły do niej: duński Bornholm, Rugia, a następnie całe Niemcy. 
Obecnie do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego należy 19 regionów z różnych krajów Europy, w których z kolei działają regionalne sieci, zrzeszające:

 

  • producentów i przetwórców produktów rolno-spożywczych,
  • gospodarstwa agroturystyczne,
  • restauracje i hotele.

 

 

Mają one prawo do używania loga Sieci (z nazwą danego regionu), które podkreśla związek podmiotów z tym właśnie regionem.  
Producenci muszą spełniać określone w regulaminie Sieci kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia.

 

W 2005 roku pierwszym polskim członkiem Sieci zostało województwo warmińsko-mazurskie.
Chroniony znak: „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle" mają obecnie 84 podmioty z tego regionu.

 

Członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego są także regiony: opolski, pomorski, zachodniopomorski, wielkopolski i mazowiecki, a świętokrzyski jest regionem kandydującym.

Więcej o krajach, regionach i poszczególnych członkach  ESDK ...