Agroturystyka „Tatarska Jurta”





Województwo:
Rodzaj działalności
Agroturystyka z promocją kuchni tatarskiej.
Info o producencie
W tym gospodarstwie kultywuje się dziedzictwo kulturowe i kulinarne Tatarów osiadłych przed wiekami na Podlasiu. W „Tatarskiej Jurcie" można zjeść m.in. pierekaczewnik - wielowarstwowe ciasto z serem lub mięsem indyczym, trybuszok - żołądek barani nadziewany ziemniakami i jagnięciną, kibiny - pieczone pierożki nadziewane farszem z mięsa indyczego, pieremiacze - smażone lub pieczone pierożki nadziewane farszem z mięsa indyczego, jeczpoczmaki - pieczone pierożki nadziewane farszem z ziemniaków i mięsa indyczego, belysz - wielowarstwową potrawę z mięsem indyczym. Pierekaczewnik posiada unijne oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność oraz statuetkę „Perła 2008" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Był pierwszym polskim produktem wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych.
Opis produktów
Pierekaczewnik - wielowarstwowe ciasto z serem lub mięsem indyczym.
Trybuszok - żołądek barani nadziewany ziemniakami i jagnięciną.
Kibiny - pieczone pierożki nadziewane farszem z mięsa indyczego.
Pieremiacze - smażone lub pieczone pierożki nadziewane farszem z mięsa indyczego.
Jeczpoczmaki - pieczone pierożki nadziewane farszem z ziemniaków i mięsa indyczego.
Belysz - wielowarstwową potrawę z mięsem indyczym.
Nagradzane wyroby
Pierekaczewnik otrzymał statuetkę „Perła 2008" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Certyfikaty i nagrody
Pierekaczewnik posiada oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność oraz jest pierwszym polskim produktem wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych.
Kontakt
Agroturystyka „Tatarska Jurta" Dżenneta Bogdanowicz
Kruszyniany 58
16-120 Krynki
Tel.: 85 749 40 52,. 606 603 760
E-mail: dzenneta@wp.pl
Zdjęcia
