podlaskie
W tym gospodarstwie kultywuje się dziedzictwo kulturowe i kulinarne Tatarów osiadłych przed wiekami na Podlasiu.
PROWADZI DZIAŁALNOŚĆ OD:
1999 r.
Producent tradycyjnych wyrobów: wędlin, pasztetów, kiełbas.
PROWADZI DZIAŁALNOŚĆ OD:
2007 r.
Firma produkuje wiejskie wyroby wędliniarskie wędzone tradycyjnie dymem z drzewa olchowego, bukowego i dębowego, z zastosowaniem wyłącznie przypraw naturalnych, bez polepszaczy.
Rodzinna przydomowa wytwórnia w gospodarstwie rolnym sera korycińskiego „Swojskiego" o różnych smakach i w różnych rodzajach.
Ser koryciński „Swojski" zwany żółtym jest produkowany w tym gospodarstwie od pokoleń.
PROWADZI DZIAŁALNOŚĆ OD:
1990 r.
Spółdzielnia Mleczarska Rospuda specjalizuje się w produkcji serów twardych dojrzewających, wytwarzanych metodą tradycyjną oraz nowoczesną, oraz masła.
Sery produkowane we własnych gospodarstwach rolnych przez mieszkańców gminy Wiżajny i Rutka Tartak.
Restauracja i sklep z tradycyjnymi wyrobami regionalnymi. „Syta Panna" jest małą rodzinną restauracją, oferującą zawsze świeże dania, oparte na tradycyjnych recepturach.