Zakład Produkcji Z. M. Jasiołka
Województwo:
Rodzaj działalności
Produkcja tradycyjnych i ekologicznych wędlin przygotowywanych według starych receptur.
Info o producencie
Producent wędlin ekologicznych i tradycyjnych, głównie wysokiej jakości kiełbas suchych, półsuchych, wędzonek dukielskich (boczki, polędwice wieprzowe, szynki, balerony) oraz salcesonu bez żelatyny. Wszystkie wędliny przygotowywane są według starych receptur pochodzących z okolicznych wsi, dworów szlacheckich, a nawet armii austro-węgierskiej. Sztandarowym produktem zakładu jest kiełbasa pradziada, o 150-letniej recepturze, wytwarzana z ręcznie krojonego mięsa wieprzowego z szynki i wątróbki, doprawionego pieprzem i czosnkiem. Kiełbasa jest wędzona w tradycyjny sposób, na drzewie bukowym. Wszystkie surowce posiadają certyfikat ekologiczny. W zakładzie powstają także wyroby przywołujące smaki dawnej Galicji: kiełbasa swojska krajana , salceson dukielski, kiszki: pasztetowa i kaszana, a także pasztet zapiekany znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych. Kiełbasa pradziada jest laureatem „Perły 2008" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Opis produktów
Wytwarzane produkty to wysokiej jakości kiełbasy suche, półsuche, wędzonki dukielskie (boczki, polędwice wieprzowe, szynki, balerony) oraz salceson bez żelatyny.
Kiełbasa pradziada jest wytwarzana z ręcznie krojonego mięsa wieprzowego z szynki i wątróbki, doprawionego pieprzem i czosnkiem, wędzona na drzewie bukowym.
Nagradzane wyroby
Kiełbasa pradziada jest laureatem „Perły 2008" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Certyfikaty i nagrody
Wykorzystywane surowce posiadają certyfikat ekologiczny.
Kiełbasa swojska krajana , salceson dukielski, kiszki: pasztetowa i kaszana, pasztet zapiekany znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych.
Kontakt
Zakład Produkcji Z.M. Jasiołka
ul. Nadbrzeżna 1
38-450 Dukla
Tel.:13 233 08 02; fax 13 49 277 71
E-mail: jasiolka@interia.pl