Drukuj artykuł

Kiełbasa „Galicjanka” z Niemczy

Region: Dolnośląskie

Oznaczenia:

 

Kiełbasa ma lekko słony smak,  z wyczuwalnym dodatkiem odpowiednio dobranych przypraw. Kiełbasa ma kształt pętek z naturalnych jelit, wypełnionych farszem z różnych rodzajów mięsa wieprzowego, dobranego w różnych proporcjach i przepuszczanych na sitach o różnej wielkości oczek. Końcówki pęt zamykane są drewnianymi szpilkami. Pęta mają równo pomarszczoną skórkę, która przylega do farszu. Mięso ma barwę od różowej do ciemnoróżowej, a tłuszcz - od białej do różowej. Kiełbasa wędzona jest przy użyciu drewna olchowego. Receptura także jest własnością rodziny Matusiewiczów.

 

 

Nazwa i adres producenta

Przedsiębiorstwo Przetwórstwa Mięsno-Garmażeryjnego „Galicja"

ul. Ogrodowa 6, 58-230 Niemcza

e-mail: galicja.biuro@op.pl