Drukuj artykuł

Kiełbasa niemczańska

Region: Dolnośląskie

Oznaczenia:

 

Kiełbasa ma postać pętek z końcówkami zamkniętymi drewnianymi szpilkami. Po przekrojeniu plastry mają barwę różową z nielicznymi białymi oczkami tłuszczu i galaretką o barwie bursztynowej. Sporządza się ją z różnych gatunków mięsa, rozdrabnianych na różnej wielkości sitkach. Konsystencję ma miękką i jędrną, a skórkę pomarszczoną. Widać przez nią ziarna pieprzu oraz kawałki mięsa. Powierzchnia kiełbasy jest sucha i czysta, a naturalna osłonka ściśle przylega do farszu. Smak charakterystyczny dla kiełbasy wędzonej drewnem olchowym, z wyraźnie wyczuwalnym zapachem czosnku i innych przypraw.

 

 

Nazwa i adres producenta

Przedsiębiorstwo Przetwórstwa Mięsno-Garmażeryjnego „Galicja"

 

ul. Ogrodowa 6, 58-230 Niemcza

 

email: galicja.biuro@op.pl