Drukuj artykuł

Przysmak wołyński z Niemczy

Region: Dolnośląskie

Oznaczenia:

 

Na ten specjał składa się kilka rodzajów mięsa wieprzowego w odpowiednich proporcjach: karkówka, łopatka, polędwiczki, boczek i podgardle. Ma barwę, smak i zapach charakterystyczny dla mięsa tuszonego (duszonego w odpowiedniej temperaturze na patelni pod przykryciem), z wyraźnym aromatem naturalnych przypraw: cebuli, ziół, czosnku i pieprzu. Nie zawiera konserwantów. Przysmak wymyślony został przez rodzinę Matusewiczów, którzy przyjechali do Niemczy z powiatu Równe na Wołyniu i którzy od pokoleń specjalizują się w przetwórstwie i konserwacji mięsa.

Nazwa i adres grupy producentów

 

 

Nazwa i adres producenta

Przedsiębiorstwo Przetwórstwa Mięsno-Garmażeryjnego „Galicja"

ul. Ogrodowa 6, 58-230 Niemcza

e-mail: galicja.biuro@op.pl