Drukuj artykuł

Olej rydzowy

Region: Wielkopolskie

Oznaczenia:


Pierwszy i jak dotąd jedyny polski produkt zarejestrowany w UE (GTS) w kategorii oleje i tłuszcze. Tłoczony na zimno olej o specyficznym smaku, wytwarzany jest z lnianki, dawnej rośliny oleistej, tradycyjnie uprawianej zwłaszcza w Wielkopolsce, gdzie do dziś znajdują się znaczące plantacje.

 

Nazwę swą zawdzięcza regionalnej nazwie lnianki: „rydz”, „ryżyk” – z racji rudej barwy ziarenek. Olej rydzowy jest przejrzysty, ma barwę od złocistej do czerwonobrunatnej i specyficzny, lekko cebulowy lub orzechowy smak z nutą goryczy oraz wyrazisty aromat.

 

Według badań Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie jest olej rydzowy może być długo przechowywany w porównaniu z olejami o podobnym składzie NNKT. Skład kwasów tłuszczowych oleju rydzowego jest korzystniejszy od wielu innych olejów np.: oleju z oliwek, lnu, rzepaku, słonecznika itp.

 

 

Galeria

Nazwa i adres grupy producentów

„SemCo” S.G.N.iP. Krystyna Just,
Instytut Włókien Naturalnych - Tłocznia Oleju,
Krzysztof Gałkowski - Zakład Wytłaczania Oleju i Wyrób Kitu,
Zakład Doświadczalno- Dydaktyczny Uprawy Roli i Roślin w Gorzyniu„SemCo" S.G.N.iP. Krystyna Just,

Nazwa i adres producenta

„SemCo” S.G.N. i P. Krystyna Just

Śmiłowo 16

64-500 Szamotuły

email: info@semco.pl

www.semco.pl