Baleron tradycyjny, Schab tradycyjny, Boczek tradycyjny, Szynka tradycyjna
Region: Łódzkie
Wędzonki produkowane są z mięsa wieprzowego ras krajowych, kupowanego od rolników z okolicznych wsi, którzy przestrzegają zasad Dobrej Praktyki Hodowlanej i dobrostanu zwierząt, stosują pasze wolne od GMO. Wyroby wytwarzane są zgodnie z tradycyjnymi recepturami i wędzone z wykorzystaniem drewna bukowego i olchowego. Na zewnątrz mają barwę brązową z wiśniowym odcieniem, w przekroju różową. Wędliny mają zwartą konsystencję, a jednocześnie odznaczają się kruchością. Po przekrojeniu plastry są miękkie i soczyste. Smak wędzonek jest lekko słony z wyczuwalnym dodatkiem przypraw: pieprzu ziołowego, gałki muszkatołowej i kardamonu.
Galeria
Nazwa i adres producenta
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Koniarek", Andrzej Koniarek
Kozia Góra 40, 99-307 Strzelce