Twaróg półtłusty, twaróg tłusty, twaróg chudy z Wielunia
Region: Łódzkie
Twarogi: tłusty, półtłusty, chudy mają wszystkie cechy tradycyjnego twarogu: konsystencję jednolitą, luźną, bez grudek, ale z lekkim opływem serwatki. W smaku są łagodne, lekko kwaśne, z posmakiem pasteryzacji. Powstają z mleka kupowanego od rolników od pokoleń hodujących krowy w tym rejonie, którzy przestrzegają zasad dobrostanu zwierząt i Zasad Dobrej Praktyki Hodowlanej. Karmią zwierzęta paszami wyprodukowanymi zgodnie z Dobrą Praktyką Rolniczą, bez GMO. Spółdzielnia współpracuje wyłącznie ze sprawdzonymi dostawcami, nie wykorzystuje mleka przerzutowego. Twarogi wytwarzane są w sposób stosowany od lat przez gospodynie w podwieluńskich wsiach. Wysoka jakość mleka i odpowiednie ogrzanie wpływają na walory smakowe i zapachowe wyrobu. Ręczne wykrawanie kostek i nalewanie klinkówpowodują, że każdy produkt jest wyjątkowy i niepowtarzalny.
Nazwa i adres producenta
Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu
ul. Kolejowa 63, 98-300 Wieluń