Masło ekstra z Wielunia, Masło ekstra osełkowe
Region: Łódzkie
„W Wieluniu, mieście powiatowem na pograniczu guberńji kaliskiej, powstało towarzystwo mleczarskie, które ma dopomagać członkom w sprzedaży mleczywa...". Tak o powstałej w 1911 r. mleczarni spółdzielczej informowała „Gazeta Świąteczna" Nr 1592. To pierwsza, źródłowo potwierdzona, mleczarnia w Wieluniu. W tej mleczarni masło produkowane jest, według tradycyjnej receptury, ze śmietanki odwirowanej z mleka krowiego. Masło Ekstra z Wielunia i Masło Ekstra Osełkowe smakiem i zapachem przypominają masło niegdyś produkowane domowymi sposobami przez gospodynie wiejskie. Mleko pochodzi od krów wypasanych na czystych terenach, niezdegradowanym przemysłowo, o bogatej bioróżnorodności użytków zielonych. Wpływa to na jakość wyrobów mleczarni.
Nazwa i adres producenta
Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu
ul. Kolejowa 63, 98–300 Wieluń