Miód rzepakowy nektarowy
Region: Wielkopolskie
Miód pochodzi z nektaru zbieranego na własnej plantacji rzepaku i plantacjach rolników, stosujących Dobrą Praktykę Rolniczą na terenie Powidzkiego Parku Krajobrazowego, w pobliżu których ustawiane są ule w początkach kwitnienia. Miód po miodobraniu jest płynny o barwie jasno słomkowej do jasnozłotej, po skrystalizowaniu - białej do kremowobiałej. Jest rozlewany do słoików w ciągu 2-5 dni od miodobrania, bez podgrzewania i dekrystalizacji, co zapewnia wysoką aktywność zawartych w nim enzymów i niską zawartość szkodliwych związków (HMF). Długotrwałą wysoką jakość zapewnia przechowywanie w zaciemnionym, suchym i chłodnym magazynie.
Nazwa i adres producenta
Producent: Gospodarstwo Rolne Michał Imbiorowicz „Pasieka DARY ULA"
Przybrodzin 2, 62-430 Powidz