housesepator Aktualnościbread_active_right

Aktualności

Zaproszenie na seminarium i spotkanie w ramach projektu pt. „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”

dodane: 27-08-2017

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni” oraz Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale zapraszają na seminarium w zakresie przetwórstwa mleka pt. „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”.

 

Seminarium jest skierowane do przetwórców mleka – producentów farmerskich, doradców rolniczych, Lokalnych Grup Działania i organizacji pozarządowych.

 

Seminarium odbędzie się w dniu 5 września 2017 roku w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, ul. Tkaczowa 146, w godz. 10:30 – 14:00.

 

Program:

10:00 – 10:30 Rejestracja uczestników

10:30 – 10:40 Powitanie, przedstawienie założeń operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”

10:40 – 11:30 Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym a Rolniczy Handel Detaliczny – Izabella Byszewska, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

11:30 – 12:00 Przerwa kawowa

12:00 – 12:45 Przedstawienie idei i zasad korzystania z "Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka" - dr inż. Mirosław Sienkiewicz, autor Poradnika, wiceprzewodniczący Europejskiej Sieci Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i Innych Produktów Mleczarskich, firma Agrovis

12:45 – 13:15 Obiad

13:15 – 13:45 Dobre praktyki w prowadzeniu farmerskiej serowarni – Anna Łuczywek, „Mleczna Droga. Manufaktura Serów”, Zawada, woj. lubelskie, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni”

13:45 – 14:00 Pytania i dyskusja

 

Uwaga! Wszyscy uczestnicy seminarium otrzymają bezpłatnie "Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka"

 

 

Zgłoszenia na seminarium przyjmowane są do dnia 3.09.2017 r. na adres: boguchwala@podb.pl; efrwp@efrwp.com.pl; izba@produktyregionalne.pl

 

Decyduje kolejność zgłoszeń.

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

 

Dobre praktyki w przetwórstwie farmerskim i rzemieślniczym

dodane: 25-08-2017

 

Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami projektu pt. „Upowszechnienie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera", realizowanego przez naszą Fundację wspólnie ze Stowarzyszeniem Serowarów Rodzinnych i Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.

 

W ramach projektu, który potrwa do 15 października br., zaplanowane są m.in. seminaria dla małych producentów rolnych oraz spotkania dla powiatowych lekarzy weterynarii. Ich uczestnicy zapoznają się dobrymi praktykami weterynaryjnymi w farmerskim przetwórstwie sera zawartymi w „Poradniku Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka".

 

Poradnik, który zostanie wydany w ramach projektu, jest skierowany do małych podmiotów działających na rynku spożywczym na niewielką skalę (przetwórstwo farmerskie i rzemieślnicze) i koncentruje się na elementach procesu produkcji przetworów mlecznych niosących ryzyko zagrożenia zdrowotnego, mogącego negatywnie oddziaływać na bezpieczeństwo konsumentów. Osoby, które wezmą udział w spotkaniach, otrzymają egzemplarz Poradnika oraz dowiedzą się, jak należy z niego efektywnie korzystać, aby ich produkty były w pełni bezpieczne dla zdrowia ich klientów.

 

Szczegółowe informacje nt. operacji można znaleźć tutaj: Upowszechnienie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera

 

Zapraszamy również do odwiedzenia strony operacji: www.serowarzyrodzinni.pl

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.

 

Podręcznik serowarski - Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka

dodane: 31-05-2017

Zapraszamy do zapoznania się z publikacją pn. „Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka". Opracowanie przygotowane w ramach Forum Inicjatyw Rozwojowych Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

 

Poradnik Zasady procesu produkcyjnego i higieny w zatwierdzonej urzędowo serowarni farmerskiej i rzemieślniczej - POBIERZ

 

Informujemy, że Główny Lekarz Weterynarii zatwierdził poradnik Zasady procesu produkcyjnego i higieny w zatwierdzonej urzędowo serowarni farmerskiej i rzemieślniczej. Zgodnie z obowiązującymi przepisami został on przekazany do zgłoszenia do Rejestru Krajowych Wytycznych Dobrej Praktyki prowadzonego przez Komisję Europejską. Krajowym Punktem Kontaktowym jest Główny Inspektorat Sanitarny, który mamy nadzieję już w niedługim czasie zakończy niezbędne formalności.

 

Zachęcamy do zapoznania się z tym dokumentem i stosowanie go w działalności. Należy zwrócić uwagę, że poradnik ma zastosowanie we wszelkich formach działalności:

  • zakładzie prowadzącym sprzedaż bezpośrednią,
  • zakładzie zatwierdzonym urzędowo,
  • zakładzie działającym jako MLO (produkcja marginalna, lokalna i ograniczona),
  • zakładzie działającym w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.



Poradnik jest wskazówką zarówno dla producentów, jak też przedstawicieli powiatowych inspekcji weterynaryjnej w interpretowaniu przepisów w zakresie małej produkcji serowarskiej.

 

V edycja Konkursu MRiRW, PIPRiL i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni rozstrzygnięty

dodane: 16-06-2016

Zwycięzcy V edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS

 

 

W dniu 4 czerwca 2016 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się finał V edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

 

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz uznanych kucharzy, Pana Jarosława Uścińskiego - Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Mirosława Reszczyka - Skarbnika Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

 

Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy. Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, czystością pracy, dbałością o surowce, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych.

 

Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono i nagrodzono zwycięzców konkursu.

 

Nagrody główne zdobyli:

 

I miejsce - Julia Krawceniuk i Mikołaj Augustyniak pod opieką Pani Małgorzaty Węglewskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Comber z jagnięciny podhalańskiej w pestkach dyni, z musem rabarbaru i truskawki kaszubskiej, przyprawiony miodem kurpiowskim, podany z puree z batatów z czarną soczewicą i szparagami

 

II miejsce - Kinga Brataniec i Weronika Matała pod opieką Pani Lucyny Prorok, Zespół Szkół Zawodowych im K. Pułaskiego w Gorlicach, przepis na Śliwkę zanurzoną w cieście marchewkowym, otuloną wanilią i białą czekoladą z listkiem mięty

 

III miejsce - Kamil Piotrowski pod opieką Pana Grzegorza Papiewskiego, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Polędwiczkę wieprzową z ziemią orzechową, na puree z batatów i marchwi, sosem wiśniowym na wędzonych śliwkach z rozmarynem i chipsem z kaszy jaglanej

 

Wyróżnienia otrzymali:

 

  • Monika Kucharska pod opieką Pana Rajmunda Królika, Zespół Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wałbrzychu, przepis na Jagnięcinę po staropolsku na puree z selera w sosie śliwkowym
  • Kacper Bejlik i Kacper Chalecki pod opieką Pani Alicji Skoczylas, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach, przepis na Łososia marynowanego w trójniaku i miodzie z Łoździejszczyzny i Sejneńszczyzny z puree z pasternaku i bryndzy z sosem pomarańczowo-szafranowym
  • Ida Popis pod opieką Pani Grażyny Kondek, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, przepis na Miodową jagnięcinę z puree z papryki i ciecierzycy, ciastkiem selerowym, bobem z migdałowym fenkułem, emulsją miętową, sosem z bryndzy z czekoladą i pianką z jagód

 

Ponadto w finałowej 10 znaleźli się:

 

  • Zuzanna Kmiecik i Daria Białoń pod opieką Pani Agnieszki Kmiecik, Powiatowy Zespół Szkół w Muszynie, przepis na Pianki z bryndzą i pokrzywą na miodowo-sechlońskiej żelce z musami z jabłka łąckiego i buraka, otoczone strzępami chleba lniano-pokrzywowego i pieczonego oscypka
  • Natalia Frankiewicz i Iga Metel pod opieką Pani Bożeny Demytruk, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, przepis na Jagnięcinę podhalańską w pietruszkowym kruszonie z marynowanym szparagiem, konfitowaną szalotką, sosem z truskawek i czarnego bzu, belugą i puree z selera
  • Bartłomiej Brzozowski pod opieką Pani Katarzyny Hryciuk, Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu, przepis na Karpia zatorskiego z makiem, sosem szarym, sałatką z mlecza oraz kulkami ziemniaczanymi ze smażonym serem wielkopolskim na puree z wędzonych jabłek i gruszek
  • Jakub Kossakowski i Kacper Dziewit pod opieką Pani Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku, przepis na Ratajską roladkę z musztardą jagodowo-aroniową, pureé z fasoli i kuminowym czipsem z jarmużu

 

Gratulujemy Zwycięzcom i zapraszamy na kolejną edycję Konkursu!

 

 

 

V edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego z użyciem produktów ChNP, ChOG, GTS

dodane: 10-04-2016

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie  Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników
oraz
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
zapraszają  do uczestnictwa w V edycji Ogólnopolskiego konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako: Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych tj. techników oraz zasadniczych szkół zawodowych kształcącychw zawodach gastronomicznych, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chronina Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Ocena prac konkursowych zostanie przeprowadzona dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych. Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do wzięcia udziału w ogólnopolskim finale konkursu, podczas którego na podstawie oceny potraw przygotowanych w oparciu o wyłonione w półfinale przepisy, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu. Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody/upominki oraz dyplomy.
Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych dokonuje szkoła na adres:
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,
ul. Widok 20 lok. 1, 00-023 Warszawa
z dopiskiem „KONKURS”.
Termin składania zgłoszeń upływa 12 kwietnia 2016 r., decyduje data stempla pocztowego.

I.PRODUKTY REGIONALNE I TRADYCYJNE w Krótkich Łańcuchach Żywności

dodane: 01-03-2013

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej  wydał w lutym 2013 r., w ramach unijnego projektu promocji Wspólnej Polityki Rolnej pt. "Żywność Wysokiej Jakośći - Krótsza Droga od Producenta do Konsumenta", Poradnik Producentów na temat problematyki związanej z legalizacją wytwarzania i sprzedaży produktów regionalnych i tradycyjnych oraz przetwórstwa na niewielką skalę. Poruszane zagadnienia są komentowane licznymi przykładami, a Poradnik jest także bogato ilustrowany.

Do wyczerpania zapasów książkę papierową można nieodpłatnie zamówić w EFRWP wysyłając mail na adres produkty@efrwp.com.pl lub pobrać Poradnik Producentów w formacie PDF...

II.PRODUKTY REGIONALNE I TRADYCYJNE we Wspólnej Polityce Rolnej

dodane: 01-03-2013

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej  wydał w lutym 2013 r., w ramach unijnego projektu promocji Wspólnej Polityki Rolnej(WPR) pt. "Żywność Wysokiej Jakośći - Krótsza Droga od Producenta do Konsumenta",Poradnik Producentów - Przewodnik Konsumentów na temat produktów regionalnych i tradycyjnych wysokiej jakości w WPR. Poruszane zagadnienia są komentowane licznymi przykładami, a Poradnik jest także bogato ilustrowany.

Do wyczerpania zapasów książkę papierową można nieodpłatnie zamówić w EFRWP wysyłając mail na adres produkty@efrwp.com.pl lub pobrać Poradnik Producentów - Przewodnik Konsumentów w formacie PDF...

Krajowe produkty zarejestrowane w UE

dodane: 20-12-2012

Aktualnie w unijnych systemach jakości żywności  zarejestrowanych jest 36 polskich produktów.

Obejrzyj tabelkę

« poprzednia 1 2 3 4 5 6 następna »