Aktualności
Zaproszenie na seminarium i spotkanie w ramach projektu pt. „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”
dodane: 27-08-2017
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni” oraz Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale zapraszają na seminarium w zakresie przetwórstwa mleka pt. „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”.
Seminarium jest skierowane do przetwórców mleka – producentów farmerskich, doradców rolniczych, Lokalnych Grup Działania i organizacji pozarządowych.
Seminarium odbędzie się w dniu 5 września 2017 roku w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, ul. Tkaczowa 146, w godz. 10:30 – 14:00.
Program:
10:00 – 10:30 Rejestracja uczestników
10:30 – 10:40 Powitanie, przedstawienie założeń operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”
10:40 – 11:30 Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym a Rolniczy Handel Detaliczny – Izabella Byszewska, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
11:30 – 12:00 Przerwa kawowa
12:00 – 12:45 Przedstawienie idei i zasad korzystania z "Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka" - dr inż. Mirosław Sienkiewicz, autor Poradnika, wiceprzewodniczący Europejskiej Sieci Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i Innych Produktów Mleczarskich, firma Agrovis
12:45 – 13:15 Obiad
13:15 – 13:45 Dobre praktyki w prowadzeniu farmerskiej serowarni – Anna Łuczywek, „Mleczna Droga. Manufaktura Serów”, Zawada, woj. lubelskie, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni”
13:45 – 14:00 Pytania i dyskusja
Uwaga! Wszyscy uczestnicy seminarium otrzymają bezpłatnie "Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka"
Zgłoszenia na seminarium przyjmowane są do dnia 3.09.2017 r. na adres: boguchwala@podb.pl; efrwp@efrwp.com.pl; izba@produktyregionalne.pl
Decyduje kolejność zgłoszeń.
Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.
Dobre praktyki w przetwórstwie farmerskim i rzemieślniczym
dodane: 25-08-2017
Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami projektu pt. „Upowszechnienie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera", realizowanego przez naszą Fundację wspólnie ze Stowarzyszeniem Serowarów Rodzinnych i Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.
W ramach projektu, który potrwa do 15 października br., zaplanowane są m.in. seminaria dla małych producentów rolnych oraz spotkania dla powiatowych lekarzy weterynarii. Ich uczestnicy zapoznają się dobrymi praktykami weterynaryjnymi w farmerskim przetwórstwie sera zawartymi w „Poradniku Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka".
Poradnik, który zostanie wydany w ramach projektu, jest skierowany do małych podmiotów działających na rynku spożywczym na niewielką skalę (przetwórstwo farmerskie i rzemieślnicze) i koncentruje się na elementach procesu produkcji przetworów mlecznych niosących ryzyko zagrożenia zdrowotnego, mogącego negatywnie oddziaływać na bezpieczeństwo konsumentów. Osoby, które wezmą udział w spotkaniach, otrzymają egzemplarz Poradnika oraz dowiedzą się, jak należy z niego efektywnie korzystać, aby ich produkty były w pełni bezpieczne dla zdrowia ich klientów.
Szczegółowe informacje nt. operacji można znaleźć tutaj: Upowszechnienie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera
Zapraszamy również do odwiedzenia strony operacji: www.serowarzyrodzinni.pl
Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.
Podręcznik serowarski - Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka
dodane: 31-05-2017
Zapraszamy do zapoznania się z publikacją pn. „Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka". Opracowanie przygotowane w ramach Forum Inicjatyw Rozwojowych Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Informujemy, że Główny Lekarz Weterynarii zatwierdził poradnik Zasady procesu produkcyjnego i higieny w zatwierdzonej urzędowo serowarni farmerskiej i rzemieślniczej. Zgodnie z obowiązującymi przepisami został on przekazany do zgłoszenia do Rejestru Krajowych Wytycznych Dobrej Praktyki prowadzonego przez Komisję Europejską. Krajowym Punktem Kontaktowym jest Główny Inspektorat Sanitarny, który mamy nadzieję już w niedługim czasie zakończy niezbędne formalności.
Zachęcamy do zapoznania się z tym dokumentem i stosowanie go w działalności. Należy zwrócić uwagę, że poradnik ma zastosowanie we wszelkich formach działalności:
- zakładzie prowadzącym sprzedaż bezpośrednią,
- zakładzie zatwierdzonym urzędowo,
- zakładzie działającym jako MLO (produkcja marginalna, lokalna i ograniczona),
- zakładzie działającym w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.
Poradnik jest wskazówką zarówno dla producentów, jak też przedstawicieli powiatowych inspekcji weterynaryjnej w interpretowaniu przepisów w zakresie małej produkcji serowarskiej.
V edycja Konkursu MRiRW, PIPRiL i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni rozstrzygnięty
dodane: 16-06-2016
Zwycięzcy V edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS
W dniu 4 czerwca 2016 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się finał V edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz uznanych kucharzy, Pana Jarosława Uścińskiego - Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Mirosława Reszczyka - Skarbnika Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy. Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, czystością pracy, dbałością o surowce, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych.
Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono i nagrodzono zwycięzców konkursu.
Nagrody główne zdobyli:
I miejsce - Julia Krawceniuk i Mikołaj Augustyniak pod opieką Pani Małgorzaty Węglewskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Comber z jagnięciny podhalańskiej w pestkach dyni, z musem rabarbaru i truskawki kaszubskiej, przyprawiony miodem kurpiowskim, podany z puree z batatów z czarną soczewicą i szparagami
II miejsce - Kinga Brataniec i Weronika Matała pod opieką Pani Lucyny Prorok, Zespół Szkół Zawodowych im K. Pułaskiego w Gorlicach, przepis na Śliwkę zanurzoną w cieście marchewkowym, otuloną wanilią i białą czekoladą z listkiem mięty
III miejsce - Kamil Piotrowski pod opieką Pana Grzegorza Papiewskiego, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Polędwiczkę wieprzową z ziemią orzechową, na puree z batatów i marchwi, sosem wiśniowym na wędzonych śliwkach z rozmarynem i chipsem z kaszy jaglanej
Wyróżnienia otrzymali:
- Monika Kucharska pod opieką Pana Rajmunda Królika, Zespół Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wałbrzychu, przepis na Jagnięcinę po staropolsku na puree z selera w sosie śliwkowym
- Kacper Bejlik i Kacper Chalecki pod opieką Pani Alicji Skoczylas, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach, przepis na Łososia marynowanego w trójniaku i miodzie z Łoździejszczyzny i Sejneńszczyzny z puree z pasternaku i bryndzy z sosem pomarańczowo-szafranowym
- Ida Popis pod opieką Pani Grażyny Kondek, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, przepis na Miodową jagnięcinę z puree z papryki i ciecierzycy, ciastkiem selerowym, bobem z migdałowym fenkułem, emulsją miętową, sosem z bryndzy z czekoladą i pianką z jagód
Ponadto w finałowej 10 znaleźli się:
- Zuzanna Kmiecik i Daria Białoń pod opieką Pani Agnieszki Kmiecik, Powiatowy Zespół Szkół w Muszynie, przepis na Pianki z bryndzą i pokrzywą na miodowo-sechlońskiej żelce z musami z jabłka łąckiego i buraka, otoczone strzępami chleba lniano-pokrzywowego i pieczonego oscypka
- Natalia Frankiewicz i Iga Metel pod opieką Pani Bożeny Demytruk, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, przepis na Jagnięcinę podhalańską w pietruszkowym kruszonie z marynowanym szparagiem, konfitowaną szalotką, sosem z truskawek i czarnego bzu, belugą i puree z selera
- Bartłomiej Brzozowski pod opieką Pani Katarzyny Hryciuk, Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu, przepis na Karpia zatorskiego z makiem, sosem szarym, sałatką z mlecza oraz kulkami ziemniaczanymi ze smażonym serem wielkopolskim na puree z wędzonych jabłek i gruszek
- Jakub Kossakowski i Kacper Dziewit pod opieką Pani Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku, przepis na Ratajską roladkę z musztardą jagodowo-aroniową, pureé z fasoli i kuminowym czipsem z jarmużu
Gratulujemy Zwycięzcom i zapraszamy na kolejną edycję Konkursu!
V edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego z użyciem produktów ChNP, ChOG, GTS
dodane: 10-04-2016
Załączniki do pobrania na stronie PIPRiL: http://www.produktyregionalne.pl/content.php?body=article&name=ogloszenie-o-konkursie&lang=pl
I.PRODUKTY REGIONALNE I TRADYCYJNE w Krótkich Łańcuchach Żywności
dodane: 01-03-2013
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wydał w lutym 2013 r., w ramach unijnego projektu promocji Wspólnej Polityki Rolnej pt. "Żywność Wysokiej Jakośći - Krótsza Droga od Producenta do Konsumenta", Poradnik Producentów na temat problematyki związanej z legalizacją wytwarzania i sprzedaży produktów regionalnych i tradycyjnych oraz przetwórstwa na niewielką skalę. Poruszane zagadnienia są komentowane licznymi przykładami, a Poradnik jest także bogato ilustrowany.
Do wyczerpania zapasów książkę papierową można nieodpłatnie zamówić w EFRWP wysyłając mail na adres produkty@efrwp.com.pl lub pobrać Poradnik Producentów w formacie PDF...
II.PRODUKTY REGIONALNE I TRADYCYJNE we Wspólnej Polityce Rolnej
dodane: 01-03-2013
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wydał w lutym 2013 r., w ramach unijnego projektu promocji Wspólnej Polityki Rolnej(WPR) pt. "Żywność Wysokiej Jakośći - Krótsza Droga od Producenta do Konsumenta",Poradnik Producentów - Przewodnik Konsumentów na temat produktów regionalnych i tradycyjnych wysokiej jakości w WPR. Poruszane zagadnienia są komentowane licznymi przykładami, a Poradnik jest także bogato ilustrowany.
Do wyczerpania zapasów książkę papierową można nieodpłatnie zamówić w EFRWP wysyłając mail na adres produkty@efrwp.com.pl lub pobrać Poradnik Producentów - Przewodnik Konsumentów w formacie PDF...