Aktualności
Warsztaty kulinarne z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich z woj. podkarpackiego i lubelskiego
dodane: 28-06-2018
W dn. 26-27 czerwca odbyły się kolejne warsztaty dla Kół Gospodyń w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Wzięły w nich udział koła z woj. podkarpackiego: Koło Gospodyń Wiejskich z Rudy Różanieckiej (gmina Narol), Koło Gospodyń Wiejskich Krzeszów (gmina Krzeszów), Koło Gospodyń Wiejskich Chwałowice (Radomyśl nad Sanem) oraz z woj. lubelskiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Mikołajówce (gmina Urzędów), Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice (gmina Fajsławice), „Koło Aktywnych Kobiet” z Łobaczewa Małego (gmina Terespol).
Podczas części praktycznej uczestniczki pod okiem szefa kuchni Andrzeja Jakomulskiego (Szefa Kuchni w hotelu Leda w Kołobrzegu) przygotowywały potrawy zgłoszone podczas rekrutacji do projektu. Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z województwa podkarpackiego zaprezentowały krupiak i wędzone żeberka duszone z cebulą. Z kolei uczestniczki, które przybyły na warsztaty z regionu lubelskiego podzieliły się przepisami na pieróg urzędowski, zupę chłopską, golasy z kaszy gryczanej z serem. Szef kuchni w czasie warsztatów kulinarnych przygotował zupę rybną. Część teoretyczna, prowadzona przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Izabellę Byszewską oraz Jana Zwolińskiego, obejmowała tematy takie, jak: wyszukiwanie i promowanie lokalnych i regionalnych produktów, ich znaczenie oraz wyróżniki (np. region pochodzenia, przekazywanie z pokolenia na pokolenie, powiązanie z lokalnymi obrzędami). Uczestniczki warsztatów poznały również zasady obowiązujące w Rolniczym Handlu Detalicznym oraz rodzaje krajowych i unijnych systemów jakości. Członkinie KGW zostały również zapoznane z wzorem wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych.
Zapraszamy do obejrzenia relacji z warsztatów: GALERIA
Warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich z woj. pomorskiego i zachodniopomorskiego
dodane: 19-06-2018
Czerwiec upływa pod znakiem warsztatów kulinarnych w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". W dn. 14-15 czerwca w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów swoje umiejętności szlifowały członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z woj. zachodniopomorskiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Reptowie (gmina Kobylanka), Koło Gospodyń Wiejskich w Lasce (gmina Wolin), Koło Gospodyń Wiejskich ,,Kopystki'' (gmina Pełczyce) oraz pomorskiego: Koło Gospodyń Wiejskich Strzeczona (gmina Debrzno), Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata (gmina Kościerzyna) i Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie (gmina Stężyca).
Warsztaty obejmowały część teoretyczną oraz praktyczną. Podczas szkolenia teoretycznego, prowadzonego przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego,Izabellę Byszewską oraz Jana Zwolińskiego, uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, poznali krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zasady wprowadzenia do obrotu żywności regionalnej i lokalnej. Członkinie KGW zostały również zapoznane z wzorem wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych.
W ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Szefa Kuchni Andrzeja Jakomulskiego, uczestniczki poznały zasady łączenia kuchni regionalnej i nowoczesnej. Szef Kuchni zaprezentował członkiniom KGW kilka sposobów na przyrządzenie pstrąga. Z kolei uczestniczki z regionu zachodniopomorskiego przygotowały: zupę dyniową, pyzy ziemniaczane i pierogi z soczewicy zielonej. Wśród potraw z pomorskiego znalazły się: schab po myśliwsku z pieczonymi ziemniakami i sosem grzybowym, potrawka z kurczaka - frykasy oraz konfitura z truskawki kaszubskiej.
Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej: GALERIA ZDJĘĆ
Koła z woj. kujawsko-pomorskiego i podlaskiego już po warsztatach kulinarnych
dodane: 18-06-2018
W dn. 12-13 czerwca odbyły się kolejne warsztaty dla Kół Gospodyń w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Wzięły w nich udział koła z woj. kujawsko-pomorskiego: Koło Gospodyń Wiejskich Bronisławianki (gmina Dobre), Koło Gospodyń Wiejskich w Kaniewie (gmina Bądkowo), Koło Gospodyń Wiejskich w Tucholi oraz z woj. podlaskiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzyniówce (gmina Zabłudów), Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Dołubowie (gmina Dziadkowice) i Stowarzyszenie Aktywna Wieś w Niewinie Borowym (gmina Wyszki).
Podczas części praktycznej uczestniczki pod okiem szefa kuchni Andrzeja Jakomulskiego (Szefa Kuchni w hotelu Leda w Kołobrzegu) przygotowywały potrawy zgłoszone podczas rekrutacji do projektu. Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego zaprezentowały wielkanocną babę drożdżową - ,,Kujawiok'', zupę kwas oraz mace borowiackie. Z kolei uczestniczki, które przybyły na warsztaty z regionu podlaskiego podzieliły się przepisami na kibiny, zaguby oraz pieczone pierogi z kurkami i sezamem. Szef kuchni w czasie warsztatów kulinarnych przygotował żur z ryb bałtyckich. Część teoretyczna, prowadzona przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Izabellę Byszewską oraz Jana Zwolińskiego, obejmowała tematy takie, jak: wyszukiwanie i promowanie lokalnych i regionalnych produktów, ich znaczenie oraz wyróżniki (np. region pochodzenia, przekazywanie z pokolenia na pokolenie, powiązanie z lokalnymi obrzędami). Uczestniczki warsztatów poznały również zasady obowiązujące w Rolniczym Handlu Detalicznym oraz rodzaje krajowych i unijnych systemów jakości. Członkinie KGW zostały również zapoznane z wzorem wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych.
Warsztaty odbyły się w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów.
Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej: GALERIA ZDJĘĆ
Lista Kół Gospodyń Wiejskich zakwalifikowanych do operacji
dodane: 22-05-2018
Przedstawiamy Koła Gospodyń Wiejskich z województw kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego, które zostały zakwalifikowane do udziału w operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem".
Lista dostępna jest tutaj: Koła Gospodyń Wiejskich
Warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich z woj. dolnośląskiego
dodane: 15-05-2018
W dn. 10-11 maja w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów odbyły się pierwsze z cyklu warsztatów w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”. Wzięły w nich udział Koła Gospodyń Wiejskich z woj. dolnośląskiego.
Warsztaty obejmowały część teoretyczną oraz praktyczną. Podczas szkolenia teoretycznego prowadzonego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego, uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, poznali krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zasady wprowadzenia do obrotu żywności regionalnej i lokalnej. Jednym z tematów spotkania było także dziedzictwo kulinarne Dolnego Śląska.
W ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Szefa Kuchni Mariusza Siwaka, uczestniczki przygotowywały potrawy regionu zachodniopomorskiego i poznały zasady łączenia kuchni regionalnej i nowoczesnej. Wśród przygotowywanych dań znalazły się, m.in. tatar z łososia Jurajskiego, zupa rybna, pstrąg źródlany z Zielenicy, smażenina kresowa, maczanka rodatycka oraz czarne gołąbki lwowskie.
Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej: GALERIA ZDJĘĆ
Zaproszenie do udziału w warsztatach „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”
dodane: 10-04-2018
Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają do udziału w warsztatach, które odbędą się w ramach operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Zgłoszenia przyjmowane są do 24 kwietnia br.
„Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem" - to szansa dla członków Kół Gospodyń Wiejskich, które działają na terenie województwa zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego oraz łódzkiego, aby wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez znanych szefów kuchni i dowiedzieć się, jak promować lokalne i regionalne produkty żywnościowe wśród swoich społeczności.
Uczestnicy będą mieli zapewnione bezpłatnie: zakwaterowanie (dwie doby); wyżywienie, materiały szkoleniowe, zwrot kosztów dojazdu na warsztaty.
Szczegóły dotyczące operacji, regulamin naboru oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są tutaj: LOKALNIE, REGIONALNIE I TRADYCYJNIE - WIEM CO ZJEM
Materiały do pobrania: REGULAMIN, FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
Zakończyliśmy cykl spotkań informacyjnych dla powiatowych lekarzy weterynarii oraz inspektorów weterynaryjnych
dodane: 26-10-2017
Miło nam poinformować, że zakończył się cykl spotkań informacyjnych dla powiatowych lekarzy weterynarii oraz inspektorów weterynaryjnych w ramach operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera". W spotkaniach realizowanych w 8 województwach wzięło udział ponad 190 uczestników. Ich celem była prezentacja założeń operacji oraz wydanej w jej ramach publikacji pt. „Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka".
Poradnik jest skierowany do małych podmiotów działających na rynku spożywczym na niewielką skalę (przetwórstwo farmerskie i rzemieślnicze) i koncentruje się na elementach procesu produkcji przetworów mlecznych niosących ryzyko zagrożenia zdrowotnego, mogącego negatywnie oddziaływać na bezpieczeństwo konsumentów.
Ostatnie spotkanie odbyło się 25 października w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Kościerzynie.
Szczegółowe informacje nt. operacji znajdują się na stronie EFRWP/O operacji - oraz stronie operacji: www.serowarzyrodzinni.pl
Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.
Powiatowi lekarze weterynarii z Poznania poznali dobre praktyki higieniczne w farmerskiej produkcji sera
dodane: 17-10-2017
16 października 2017 roku w Wielkopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Poznaniu odbyło się przedostatnie spotkanie dla służb weterynaryjnych, którego celem było zapoznanie uczestników z założeniami operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”.
Obok prelekcji nt. założeń projektu, lekarze weterynarii wzięli w prezentacji „Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka”.
Ostatnie spotkanie dla powiatowych lekarzy weterynarii odbędzie się 25 października 2017 roku w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Kościerzynie.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie Fundacji EFRWP: SEMINARIA I SPOTKANIA oraz stronie operacji: www.serowarzyrodzinni.pl
Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Operacja: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera – Działania edukacyjno-promocyjne prowadzone w celu podniesienia poziomu konkurencyjności, wzrostu liczby gospodarstw rolnych sektora farmerskiego przetwórstwa mleka oraz integracji tego sektora realizowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem Serowarzy Rodzinni.
« poprzednia 1 2 3 4 5 6 następna »