Kiełbasa „Galicjanka” z Niemczy
Region: Dolnośląskie
Kiełbasa ma lekko słony smak, z wyczuwalnym dodatkiem odpowiednio dobranych przypraw. Kiełbasa ma kształt pętek z naturalnych jelit, wypełnionych farszem z różnych rodzajów mięsa wieprzowego, dobranego w różnych proporcjach i przepuszczanych na sitach o różnej wielkości oczek. Końcówki pęt zamykane są drewnianymi szpilkami. Pęta mają równo pomarszczoną skórkę, która przylega do farszu. Mięso ma barwę od różowej do ciemnoróżowej, a tłuszcz - od białej do różowej. Kiełbasa wędzona jest przy użyciu drewna olchowego. Receptura także jest własnością rodziny Matusiewiczów.
Nazwa i adres producenta
Przedsiębiorstwo Przetwórstwa Mięsno-Garmażeryjnego „Galicja"
ul. Ogrodowa 6, 58-230 Niemcza
e-mail: galicja.biuro@op.pl