Pierekaczewnik
![](/dir_upload/photo/med/fa5e9a2f71a8210d9204f18762ec.jpg)
Region: Podlaskie
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/gts_1.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/chog_0.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/chnp_0.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/jtradycja_0.jpg)
![](https://produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/perla_0.jpg)
Pierekaczewnik został zarejestrowany jako GTS w 2009 r.
Tradycyjny wypiek mieszkających w Polsce Tatarów. Ma kilkusetletnią tradycję i korzenie krymskie. Jest to pieróg złożony z kilku cieniutkich warstw ciasta, zwinięty na kształt muszli ślimaka, upieczony na złocisty kolor. Każda warstwa pierekaczewnika przełożona jest farszem: pikantnym (mięso baranie, wołowe, gęsina, indyk) lub słodkim (ser z rodzynkami, jabłka, śliwki).
Pierekaczewnik ma długą tradycję, ale jest tak pracochłonny, że dziś wytwarza go tylko jedna jedyna Dżenneta Bogdanowicz (z rodziną !) w Kruszynianach.
![](/dir_upload/photo/min/fa5e9a2f71a8210d9204f18762ec.jpg)
Galeria
![](/dir_upload/photo/min/b4c119c1c01472e114f00aaf6f6a.jpg)
![](/dir_upload/photo/min/89ed9a47b505c0b7d25e5ad68043.jpg)
![](/dir_upload/photo/min/707ab393d6f6790f7922e02ca870.jpg)
![](/dir_upload/photo/min/e4e704c1c3a79133041d209d6258.jpg)
![](/dir_upload/photo/min/c970366c1afda6b5f51556497edd.jpg)
![](/dir_upload/photo/min/af682bcb37e98c80790401376287.jpg)
![](/dir_upload/photo/min/920c76d8000ed208caf36a15f6b4.jpg)
![](/dir_upload/photo/min/124025bc42ba8d27a061efdc0fa1.jpg)
![](/dir_upload/photo/min/0eb0d3dfb0c833467433f4216c84.jpg)
Nazwa i adres grupy producentów
Konsorcjum producentów "Pierekaczewnika"
ul. Kruszyniany 58
16-120 Krynki
tel.: 85 710 84 60
e-mail: dzenneta@wp.pl